Μια απάντηση στις προκλήσεις της επιστολής του κ. Γ. Νταλαμάγκα

Προσωπικά δεν θέλω να κάνω τον συνήγορο του εμπορικού συλλόγου Ηγουμενίτσας αλλά αφού η ανακοίνωση του κ. Νταλαμάγκα εμπλέκει και τον εμπορικό σύλλογο Πρέβεζας δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να προχωρήσω σε κάποιον σχολιασμό των όσων ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ιωαννίνων ισχυρίζεται.

Το πρώτα περί φερέφωνων. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι χρόνιο αίτημα των πολυκαταστημάτων (βλέπε ΣΕΛΠΕ). Αίτημα που μεθοδικά τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παλαιότερα όσο και η σημερινή τρικομματική δεν έχαναν την ευκαιρία να το προωθήσουν. Βέβαια για να το περάσουν χρειάζονται έναν τουλάχιστον λαγό, ας πούμε εμπορικός σύλλογος Αθήνας, που να το επαναφέρει συνέχεια και κάποιους πρόθυμους για να το υλοποιήσουν, βλέπε εμπορικός σύλλογος Ιωαννίνων. Ο λαός μας λέει "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη".
Η δεύτερη Κυριακή με ανοιχτά τα μαγαζιά ήταν το ορεκτικό για το κάθε Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά. Ποιος ανακοίνωσε και νομοθέτησε το άνοιγμα για τις 30 Δεκέμβρη των καταστημάτων; Η συγκυβέρνηση της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ. Ποιος έτρεξε να δώσει κάλυψη και να στηρίξει την επιλογή των μεγαλεμπόρων που νομοθέτησε η κυβέρνηση; Ο εμπορικός σύλλογος Ιωαννίνων. Ποιος είναι φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής; Μα ο χειροκροτητής της κυβερνητικής πολιτικής που βγήκε μπροστά και από την ΕΣΕΕ που κράταγε πισινή.

Ισχυρίζεται ο κ Νταλαμάγκας ότι αποφάσισαν «Αφού αφουγκράστηκε την άποψη της πλειοψηφίας των μελών τους». Δύο ερωτήματα για προβληματισμό περισσότερο. Αφού ήταν θέληση της πλειοψηφίας των εμπόρων όλης της Ελλάδας όπως λίγο πολύ ισχυρίζεται ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ιωαννίνων γιατί χρειάστηκε όλη αυτή η προπαγανδιστική μηχανή που κινητοποιήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για να επιβάλλει το άνοιγμα και δεύτερη Κυριακή; Τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής αλλά και τοπικής εμβέλειας, έντυπα μέσα δημιούργησαν κλίμα επιβολής του ανοίγματος ντεφάκτο. Το χεράκι τους έβαλαν και οι τοπικοί και περιφερειακοί υπηρέτες των μεγάλων επιχειρήσεων. Αν ήταν όπως μας τα λέει ο απολογητής κ Νταλαμάγκας γιατί δεν αφέθηκαν ελεύθεροι οι συνάδελφοι έμποροι να αποφασίσουν μιας και κατά τα λεγόμενά του ξέρουν το συμφέρον τους;

Αλήθεια ποια είναι η θέση της πλειοψηφίας του εμπορικού συλλόγου Ιωαννίνων για το άνοιγμα της Κυριακής; Η ουσία είναι ότι πολύ τους βόλεψε η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης τους. Καλύφθηκαν πίσω απ’ αυτήν και δεν έκαναν τίποτα για να αναστρέψουν το αρνητικό μέτρο, για τους μικρούς εμπόρους, της τρικομματικής κυβέρνησης. Η στάση τους από μόνη της είναι αποκαλυπτική για την πλευρά που στέκονται.

Τα εκ των υστέρων υποκριτικά για άνοιγμα μόνο αυτή την Κυριακή και όχι άλλες δεν πείθουν κανέναν. Περισσότερο αποτελεί ελιγμό οπισθοχώρησης γιατί δεν τους βγήκε η δεύτερη Κυριακή. Γιατί σε οικονομικά αποτελέσματα ήταν τραγική για τους περισσότερους εμπόρους. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους περισσότερους εμπορικούς συλλόγους της χώρας.

Οι τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας του εμπορικού συλλόγου Ιωαννίνων δεν βρίσκονται μόνο στο γεγονός ότι με την πράξη του υπέσκαψε την αντίσταση των συναδέλφων στο να επεκταθεί το μέτρο του ανοίγματος τις Κυριακές που προωθεί το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο. Βρίσκεται και στο γεγονός ότι προώθησε τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες που μεθοδικά καλλιεργούν σε σχέση με τον χρόνο εργασίας και το ωράριο. Αυτό που τόσο εύσχημα ονομάζουν πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και ετοιμάζονται μέσω των κοινωνικών διαλόγων να το αναθεωρήσουν «επι το βέλτιστον». Για ποιόν άραγε; (Το κατά πόσο η κυβέρνηση προωθεί μέτρα υπέρ του μικρομάγαζου δεν χρειάζεται να το ψάξει και πολύ κανένας για να το ανακαλύψει. Η φοροεπιδρομή που επεξεργάστηκε και με το τελευταίο φορολογικά είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική.)

Βοήθησε ακόμα με την πράξη της η πλειοψηφία του εμπορικού συλλόγου Ιωαννίνων να αθωώσει την κυβερνητική πολιτική καθώς συγκάλυψε την αιτία της αναδουλειάς των μικρεμπόρων που δεν είναι άλλη από την διαρκή οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων. Αφαίμαξη που χρησιμοποιείτε για να ενισχύσει και τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις , τα μονοπώλια του κλάδου, που με την ποικιλόμορφη ενίσχυσή τους επεκτείνονται διαρκώς σε βάρος των μικρών εμπόρων.

Αντί να κομπορρημονεί η πλειοψηφία του ΔΣ του εμπορικού συλλόγου Ιωαννίνων μάλλον θα πρέπει να απολογηθεί για την υπονομευτική της στάση που πίσω από την έκλυση που μας απευθύνει να «.προσαρμοσθούμε στη σημερινή πραγματικότητα» κρύβει την ολοκληρωτική παράδοση του χώρου στις επιταγές της ΕΕ της κυβέρνησης τις επιταγές με λίγα λόγια του ΣΕΛΠΕ.

ΥΓ: Κύριε Νταλαμάγκα σηκώστε το γιακά σας γιατί φάνηκαν τα οπίσθιά σας.

Με τιμή Κοντομίχης Τάσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: