ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ «ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ»

Τα τεκμήρια που θεσπίζονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον «προσδιορισμό» απόκτησης ελάχιστου εισοδήματος αποτελούν ένα πρώτης τάξης φοροεισπρακτικό μέτρο, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού που προτείνεται.


Θέτει ως δεδομένο ότι «η ελάχιστη, ετήσια, αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου ορίζεται σε 3.000€ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000€ για τους συζύγους που υποβάλουν κοινή δήλωση».
Κι ενώ, θα μπορούσε να γίνει μέτρο δίκαιης φορολόγησης, κατά των μεγάλων εισοδημάτων και της πολυτελούς διαβίωσης, συμπεριλαμβάνοντας την κατοικία και το Ι.Χ. αυτοκίνητο στα «ελάχιστα εισοδήματα», στρέφεται κατά των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων.
Υπολογίζουν τεκμαρτό εισόδημα, για την πρώτη κατοικία, είτε αφορά σε ιδιοκατοίκηση είτε σε μισθωμένη κατοικία έως 80 τ.μ., τα 4.800€ και για κάθε τετραγωνικό μέτρο πάνω από αυτό, προστίθενται 80€! Εάν κάποιος – άγαμος – έχει σπίτι 120 τ.μ. θα λογίζεται πως το ελάχιστο εισόδημά του είναι 11.000€!!!
Για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, η κυβέρνηση βάζει τεκμήριο 3.000 ευρώ μέχρι 1.200 κυβικά. Από εκεί και πάνω για κάθε 100 κυβικά μέχρι και τα 2.000, το τεκμήριο αυξάνεται κατά 300 ευρώ.
Η χρησιμοποίηση αυτών των δυο αγαθών, του σπιτιού και του αυτοκινήτου, που τα προηγούμενα χρόνια οι ευνοϊκές ρυθμίσεις και ο δανεισμός οδήγησαν στην απόκτησή τους από ανθρώπους ακόμη και χαμηλών εισοδημάτων, σαν «τεκμήριο εισοδήματος», αντιστοιχεί σε «κραυγαλέο» χτύπημα κατά του πορτοφολιού των νοικοκυριών και δείγμα της αμετροέπειας και της φορολογικής αδικίας των κυβερνώντων, διαχρονικά.
Αυτό αποδεικνύεται από τις ουσιαστικές φοροαπαλλαγές όσων, πράγματι διάγουν πολυτελή βίο.
Ποιος πιστεύει ότι με εισόδημα 8.000€ μπορεί κάποιος να έχει υπηρετικό προσωπικό – ανά άτομο –, με 32.000€ αεροσκάφος 2 τόνων, με 19.000€ πισίνα 150 τ.μ. και για ελικόπτερο 25.000€;;;
Πιθανόν, ούτε οι εμπνευστές των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης.
Απλώς. στοχεύουν πως οι πολίτες θα ενημερωθούν όταν «περάσουν από το ταμείο». Και μάλλον, έχουν δίκιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: