Περιγράφει, μεν, την κατάσταση, αθωώνει δε τον διορισμένο διοικητή του ΟΑΕΕ, που έπρεπε, αν ενδιαφερόταν για το καλό του Οργανισμού κι όχι της κυβέρνησης, να απαιτήσει κρατική χρηματοδότηση.
Αφήνει, δε, η ομιλία του κ. Καραμαλάκου ερωτηματικά, σχετικά με την πρότασή του για "κοινωνικό πόρο" που θα χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα. Από που θα προέλθει;
"Η αναγγελία του νέου Ασφαλιστικού Κώδικα προκαλεί όλους, τους εν ενεργεία και συνταξιούχους, εμπόρους και επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.
Η αλήθεια είναι ότι καταπατάται η νοημοσύνη μας αφού το προσδόκιμο για μια καλή σύνταξη θα είναι 40 χρόνια ασφάλισης και εργασίας. Δηλαδή, η ηλικία των 70 – 80 χρόνων τότε που η φυσιολογική ωρίμανση της 3ης ηλικίας απαιτεί ιατρική παρακολούθηση για να μην επέλθει ο θάνατος.
Από την άλλη πλευρά καλούμεθα να συμβάλουμε με επιπλέον χρήματα στη δημιουργία αποθεματικού για την κάλυψη των μελλοντικών συντάξεων, που καθορίζονται να είναι μειωμένες.
Το ερώτημα που θέτουμε είναι:
Γιατί μας υποχρεώνετε να πληρώνουμε ασφαλιστική εισφορά στον ΟΑΕΕ διαφορετικά δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε την επιχείρησή μας.
Αναγκαστικό δίκαιο του αποφασίζουμε και διατάσουμε.
Δεν μας απαντάτε, που πήγαν τα αποθεματικά του Ταμείου μας;
Ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση;
Έμποροι Β΄ Κατηγορίας
Οι ετήσιες δαπάνες του ΟΑΕΕ για όλες τις συντάξεις των 300.000 συνταξιούχων του ανέρχονται στο ποσόν των 3,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ (3.439.895.696,54).
Οι 50.000 Συνταξιούχοι Έμποροι οι προερχόμενοι από το πρώην ΤΑΕ λαμβάνουν χαμηλότερη σύνταξη από αυτή των 250.000 βιοτεχνών-επαγγελματιών που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ.
Ο ΟΑΕΕ δαπανά επιπλέον 787.500.000 Ευρώ ανά έτος για την κάλυψη των ανωτέρω 250.000 ασφαλισμένων των προερχομένων από το ΤΕΒΕ. (225 Ευρώ το μήνα ανά ασφαλισμένο [Χ14] = 3.150 Ευρώ το χρόνο)
Η ανάδειξη του ανωτέρω προβλήματος έγινε από την Ομοσπονδία των Εμπορικών Αντιπροσώπων και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς του Εμπορίου.
Η μονομερής, αδικαιολόγητη, και εγκληματική θα έλεγα αυτή πράξη επετεύχθη από τον πρώην Διοικητή του ΤΕΒΕ. Το 1999 εγένετο φαινομενικά η ενοποίηση των τριών ταμείων ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ αλλά η πραγματική ολοκλήρωσή της έγινε το 2007.
Κατά τη μεταβατική περίοδο 1999-2007 πραγματοποιήθηκε η σφαγή των Εμπόρων από την ανύπαρκτη Διοίκηση των υπευθύνων του ΤΑΕ με πλήρη ανοχή του Κράτους.
Πρέπει να ανακληθούν επειγόντως τα Προεδρικά Διατάγματα
1. 668/1981 Άρθρο 97
2. 116/1988 Άρθρο 9
3. 258/2005 Άρθρο 37 για Τ.Α.Ε.
4. 258/2005 Άρθρο 5 για Τ.Ε.Β.Ε.
Nα ισχύσει επιτέλους η αρχή της ισότητας που απαιτείται για την εφαρμογή της ενοποίησης των ταμείων (ίδιες εισφορές σημαίνει και ίδιες συντάξεις).
Τα σημερινά οικονομικά προβλήματα του ΟΑΕΕ είναι μεγάλα αφού οι σημερινές ασφαλιστικές εισφορές δεν καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα και την καταβολή των υποχρεωτικών συντάξεων.
Το κράτος μέχρι σήμερα συμπληρώνει αυτές τις ανάγκες μετά από τον μεγάλο αγώνα του σημερινού Διοικητή, ο οποίος όμως δεν γνωρίζει τι θα γίνει το επόμενο τρίμηνο ως προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις.
Πάρα πολλά γεγονότα έχουν επιφέρει τη δυσμενή αυτή κατάσταση και υποχρεωτικά θέτουμε το ερώτημα προς τη σημερινή Κυβέρνηση:
- Κινδυνεύουν να μην πληρωθούν οι συντάξεις των συνταξιούχων του κλάδου μας;
- Κινδυνεύει η περιουσία του ΟΑΕΕ, κινητή και ακίνητη;
Οι άψογες υπηρεσίες παροχής για την υγεία από τον ΟΑΕΕ και οι λειτουργικές δαπάνες έχουν επιδεινώσει τα ταμειακά αποθέματα.
Οι 2.500 εργαζόμενοι του ΟΑΕΕ τυγχάνουν καλής αντιμετώπισης και απολαμβάνουν υπερβολικό προστατευτισμό ως δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά πληρώνονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και είναι απαράδεκτη για την χρονική στιγμή η αποζημίωση εφάπαξ που λαμβάνουν όταν αποχωρούν για σύνταξη.
Στην παρούσα φάση της διαβούλευσης για το ασφαλιστικό-κοινωνικό δίκαιο η παρέμβαση μας δυστυχώς είναι ανεπιτυχής, παρά τις πολλαπλές συσκέψεις με τους κοινωνικούς-συνδικαλιστικούς φορείς και το Κράτος. Ο διάλογος είναι προσχηματικός και οι απώτερες σκέψεις του Κράτους είναι η εφαρμογή των ετεροχρονισμένων προτάσεων για το 2013 και το 2018 που βασικό στόχο έχουν την επιμήκυνση του συνταξιοδοτικού χρόνου στα 40 χρόνια και την ταυτόχρονη μείωση με διάφορες μεθόδους του ποσού της συντάξεως.
Κατά τη γνώμη μας τίποτα από ότι συζητείται σήμερα δεν πρόκειται να ισχύσει αφού κατά την περίοδο των επερχομένων ετών 2013 και 2018 η παρούσα κυβέρνηση πιθανόν δεν θα υπάρχει, αλλά η επιμήκυνση του συνταξιοδοτικού χρόνου πρέπει να θεωρείται δεδομένη από σήμερα.
Καταλήγοντας με τις ανωτέρω διαπιστώσεις και μετά τις τελευταίες δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, απορρίπτουμε οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά από τους εν ενεργεία ασφαλισμένους επιχειρηματίες με πρόσχημα την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών των ασφαλισμένων.
Η παρακράτηση τύπου ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) που επαγγέλλεται ο κ. Υπουργός στις ισχύουσες συντάξεις εκτός από αντισυνταγματική που είναι εκφράζει και την αδυναμία του κράτους να αναλάβει τις κοινωνικές του ευθύνες και τις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους επιχειρηματίες.
Προτείνουμε, λοιπόν, να υπάρξει ένας κοινωνικός πόρος για την κάλυψη των αναγκών του ΟΑΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου