Πρόεδρος της Αργεντινής: "Θα τελειώσουν άσχημα στην Ελλάδα"!

"Οι συνταγές που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι ταυτόσημες με αυτές που εφαρμόστηκαν εδώ το 2001" προειδοποιεί η πρόεδρος της Αργεντινής Christina Fernandez De Kirchner. "Τα άγρια μέτρα λιτότητας θα συναντήσουν αντίσταση...θα πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή" δήλωσε σε αργεντίνικα ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τις ομοιότητες της κατάστασης μεταξύ της Αργεντινής του τότε και της Ελλάδας του τώρα.
Στην Αργεντινή η μεσαία τάξη σχεδόν διαλύθηκε. Το 60% του πληθυσμού βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν, οι καταθέσεις στις τράπεζες πάγωσαν. Οι εξαγωγές εκμηδενίστηκαν, λόγω της διασύνδεσης - ισοτιμίας - του πέσο με το δολάριο και της ανόδου του τελευταίου.
Οι τράπεζες κι οι κεσδοσκόποι αντάλλαξαν το χρέος - ανταλλαγή ομολόγων - με ευνοϊκότερους, για τους ίδιους, όρους, μεγαλύτερης, όμως, διάρκειας, με σκοπό να καθυστερήσει η ανάγκη εξόφλησης από την αργεντινή κυβέρνηση.
Παρόλα αυτά, οι αγορές δεν πείστηκαν για την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με αποτέλεσμα η Αργεντινή να μείνει το 2001 χωρίς χρήματα.
Όταν η κυβέρνηση δέσμευσε τα χρήματα του λαού στις τράπεζες, ξεκίνησε η εξέγερση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: