Ανοιχτή σύσκεψη εμπόρων στο Αγρίνιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 7-6-2010»
Στις 7-6-2010 πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας η ανοιχτή σύσκεψη των εμπόρων της πόλης μας, με κυρίαρχο θέμα την εφαρμογή ή όχι θερινού 5θημέρου το 2010.
Στη σύσκεψη, στη συζήτηση και την ψηφοφορία, είχαν δικαίωμα συμμετοχής ισότιμα με τα μέλη και οι έμποροι της πόλης μας που σήμερα δεν είναι μέλη του Συλλόγου.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου συγχαίρει όλους τους συναδέλφους που παραβρέθηκαν, που έκαναν ομιλίες, που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Το Δ.Σ. θεωρεί θετικό το γεγονός ότι υπήρξαν περισσότερες από κάθε άλλη φορά τοποθετήσεις και διαφορετικές απόψεις και ειλικρινά πιστεύει ότι αυτό έχει την δική του θετική συνεισφορά.
Η ονομαστική ψηφοφορία και το αποτέλεσμά της επιβεβαίωσαν την απόφαση της Γ.Σ. του ΕΣΑ της 10/5/2010. Κατά συνέπεια για το 2010 τα εμπορικά καταστήματα στο Αγρίνιο θα εφαρμόσουν θερινό πενθήμερο από 26/6/2010 έως 31/8/2010, παραμένοντας το Σάββατο κλειστά.
Το Δ.Σ. εμμένει στην άποψή του ότι μπρος σε αυτά που συμβαίνουν και αυτά που ακολουθούν, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κατά πολύ υποδεέστερο, γι’ αυτό και έντονα προβάλλει το κάλεσμά του προς όλους, όχι μόνο για ηθική στήριξη αλλά κυρίως συμμετοχή στις δράσεις του Συλλόγου και τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, δίχως επιλογή θεμάτων, γιατί τα σοβαρά και κρίσιμα δεν είναι το πενθήμερο.
Τέλος το Δ.Σ. του ΕΣΑ:
  • Προσκαλεί τους συναδέλφους που μετείχαν στη σύσκεψη και που σήμερα δεν είναι μέλη του συλλόγου, να γίνουν μέλη του.
  • Καλεί τους συναδέλφους που είχαν διαφορετική άποψη από αυτή που εγκρίθηκε, σεβόμενοι τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, στο διάλογο και την ψηφοφορία, να πράξουν το δημοκρατικά και ηθικά αυτονόητο.
  • Απευθύνει έκκληση προς όλους, ανεξάρτητα άποψης και ψήφου για το 5θήμερο, τώρα πια να συμβάλλουν για να τρέξουμε τα άλλα ανοιχτά και σοβαρά ζητήματα, που από αυτά και μόνο, θα εξαρτηθεί πόσοι και για πόσο θα έχουμε μαγαζιά την επόμενη μέρα.
ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΙΨΕΙ
ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ
ΚΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ

Η επένδυση το Κατάρ αφορά σε:
>Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG
>Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LPG
>Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από LPG 1100 MW
>Μονάδα παραγωγής βιοελαίων από άλγη.
Αλλά ο σχεδιασμός για τον Αστακό περιέχει κι άλλη πρασινάδα:απ’ τις 23/10/2009 έχει κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από καύση αστικών αποβλήτων (σκουπιδιών δηλ.) 200MW!!!

Εκτός των άλλων, σύμφωνα και με τη δήλωση του εκπροσώπου της Astakos Terminal το λιμάνι του Αστακού πουλιέται μαζί με τη Βιομηχανική Περιοχή σε Εταιρεία του Κατάρ ως η πρώτη ιδιωτική βιομηχανική περιοχή μαζί με ιδιωτικό λιμάνι που ανήκουν σε ξένη χώρα!
Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοελαίων που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα.Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πως γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά σήμερα ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2.Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία,γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα?

Πόσες θα είναι οι θέσεις εργασίας;
Η ΜΠΕ αναφέρει σαφώς 140 θέσεις εργασίας.Τα μέσα ενημέρωσης επιμένουν να μιλούν για 1.500 θέσεις, ενώ ακόμα κι ο Νομάρχης που βγήκε εξ αρχής στα μέσα μ’ αυτό το σύνθημα, αναγκάστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να παραδεχθεί πως οι θέσεις εργασίας είναι 140, μάλιστα σε πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης.Η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην το διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής. Μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης,μάλιστα, επικινδυνότητας αφού μέρος της επένδυσης εμπίπτει στην οδηγία Sevezo II.Η ηλεκτροπαραγωγή από LPG δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Ποιες οι τοπικές επιπτώσεις;
>Οι τοπικοί ρύποι από μια τέτοια μονάδα είναι 20% λιγότεροι από μια αντίστοιχη μονάδα λιθάνθρακα και περίπου 15% περισσότεροι απ’ τη μονάδα λιθάνθρακα που είχε δρομολογηθεί στον Αστακό και ξεσήκωσε τον κόσμο.
>Το LPG παράγει Επικίνδυνους Αέριους Ρύπους με καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες.
>Η αποβολή υδρατμών και η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας θ’ αλλάξει το τοπικό μικροκλίμα ( φαινόμενο θερμονησίδας).
>Τα αποθηκευμένα αέρια (LPG και LNG) θα διαφεύγουν σε ποσοστό 1%, δηλ. 40.000 τόνοι ετησίως. Τα διαφεύγοντα αέρια,θα αναδύουν μια διαρκή χαρακτηριστική οσμή .
>Τα μεγάλα ατυχήματα από έκρηξη, τέτοιων μονάδων,δεν είναι σπάνια. Εδώ ο κίνδυνος αυξάνεται εξ’ αιτίας της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής.
>Η περιοχή οδηγείται σε ενεργειακή μονοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα παραδοσιακοί παραγωγικοί τομείς να οδηγηθούν σε αδιέξοδο:Γεωργία,κτηνοτροφία, παράκτια αλιεία,ιχθυοκαλλιέργειες.
>Κι ο σημερινός υποτυπώδης τουρισμός θα εξαφανιστεί.
> Αναιρείται ο διαμετακομιστικός χαρακτήρας του λιμανιού,αυτός για τον οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια εθνικών και κοινοτικών πόρων.
>Το τελικό Ισοζύγιο των θέσεων εργασίας προκύπτει αρνητικό.

Οφείλουμε λοιπόν ως τοπική κοινωνία,σύλλογοι,φορείς , πολίτες,να μη μείνουμε απαθείς,
συνυπογράφοντας τα παραπάνω κείμενα και συντονίζοντας τις
παρεμβάσεις μας.

Κίνηση Πολιτών Δήμου Αστακού
Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλόπουλου Η ΒΕΛΑ