Συγκριτικά στοιχεία μεταξύ 2009 και 2010 για τις εκπτώσεις

1. Η σύγκριση της κίνησης των δυο πρώτων εβδομάδων της φετινής χρονιάς με την αντίστοιχη περσινή καταδεικνύει, τη συνέχιση του αρνητικού κλίματος της αγοράς και της περιορισμένης εμπορικής κίνησης ακόμα και κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων.
2. Ο αριθμός των εμπόρων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την αγοραστική κίνηση στις θερινές εκπτώσεις, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά διπλασιάστηκε.
3. Η χρήση των πιστωτικών καρτών το καλοκαίρι του 2010 περιορίστηκε εντυπωσιακά σε σύγκριση με το 2009, ενώ οι αγορές αποκλειστικά με μετρητά αυξήθηκαν. Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο, ότι τόσο το εισόδημα, όσο και η πιστοληπτική δυνατότητα των καταναλωτών, έχει περιοριστεί δραστικά κατά το τελευταίο διάστημα και έτσι ελέγχουν τα οικονομικά τους καλύτερα.
4. Παρά τα εντυπωσιακά ποσοστά από το ξεκίνημα των θερινών εκπτώσεων και τις χαμηλότερες περίπου κατά 7% τελικές εκπτωτικές τιμές δεν αποφύγαμε και φέτος το καλοκαίρι την πτώση των πωλήσεων και φαίνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι η οικονομική κρίση δεν ξεχωρίζει ούτε την περίοδο των εκπτώσεων.
5. Η συμπεριφορά του καταναλωτή ήταν διστακτική λόγω έλλειψης ρευστότητας και φόβου, από τα νέα φορολογικά μέτρα που εκτίναξαν τον πληθωρισμό κοντά στο 6%.
6. Τα κεντρικά καταστήματα είχαν αρχικά μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αλλά λιγότερες πωλήσεις.
7. Είναι ξεκάθαρο, ότι το «μείγμα» προσφορών και εκπτώσεων, δεν βοήθησε καθόλου. Αντίθετα, μπέρδεψε την αγορά και έκανε τον καταναλωτή καχύποπτο.
8. Η περιρρέουσα οικονομική κατάσταση επηρέασε όλη την αγορά λιανεμπορίου και δεν έκανε διάκριση ούτε σε κλάδους, ούτε σε μικρά και μεγάλα καταστήματα, καθώς η κρίση έχει συρρικνώσει όλα τα επίπεδα της ιδιωτικής κατανάλωσης.
9. Η εικόνα των πρώτων εβδομάδων των φετινών εκπτώσεων δημιουργεί μια έντονη ανησυχία για τη συνέχεια και προβληματισμό για το τι μέλει γενέσθαι στην αγορά το επόμενο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, αφού δεν αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο η ασθενική ζήτηση και η καταναλωτική εμπιστοσύνη το επόμενο διάστημα.
10. Τα μόνα ίσως θετικά συμπεράσματα είναι οι φθηνότερες τελικές τιμές, καθώς και η μικρότερη πτώση των λιανικών πωλήσεων τόσο από την περυσινή αντίστοιχη περίοδο όσο και από το διάστημα πριν την έναρξη των εκπτώσεων.
Πηγή: ΕΣΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: