Πρόταση της ΕΣΕΕ για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%

Η σοβαρή μείωση των λιανικών πωλήσεων και η «παραμονή» του φορολογικού πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα ενισχύουν την πρόταση του ελληνικού εμπορίου για υιοθέτηση ενιαίου ΦΠΑ 15%.

Οι εξελίξεις στην αγορά καταγράφονται ως ζοφερές, αφού οι επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές τους υποχρεώσεις. Ενδεικτικό τούτου είναι ότι 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπόρεσαν να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για το τελευταίο τρίμηνο και να καταβάλουν το ΦΠΑ το Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα μέχρι και να απειλούνται με ποινικές διώξεις. Η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 9%, του όγκου κατά 12% και η κατακόρυφη πτώση του τζίρου σε ορισμένους κλάδους όπως στον κλάδο του αυτοκινήτου, (περισσότερο από 40%), ένδυσης - υπόδησης (-15,6%), επίπλων – ηλεκτρικών ειδών –οικιακού εξοπλισμού (-16%), φαρμακευτικών προϊόντων – καλλυντικών (-17,6%), ακόμα και των τροφίμων (-6,9%), καταδεικνύουν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΕΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την τακτική αποσπασματικών και σπασμωδικών κινήσεων με τις μικρές και σε δόσεις αυξήσεις του ΦΠΑ που επιβαρύνουν όχι μόνο τον καταναλωτή αλλά και το κλίμα στην αγορά. Οφείλει να διαβουλευθεί με όλους τους κοινωνικούς φορείς, ενόψει της κατάθεσης του Φορολογικού Νομοσχεδίου τον Νοέμβριο και κυρίως να προχωρήσει σε ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ. Είναι φανερό ότι η ύφεση δεν έχει αγγίξει ακόμα το υψηλότερό της σημείο και σίγουρα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δε βοηθούν προς την κατεύθυνση υπέρβασής της.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ, συμβάλλοντας στην εξεύρεση μιας αποδοτικής λύσης, κατέθεσε και θα εμμείνει στην πρότασή της για καθιέρωση ενός ενιαίου ΦΠΑ 15% σε όλα τα είδη, με την εξαίρεση των βασικών ειδών ευρείας διατροφής και των τουριστικών υπηρεσιών. Οι όποιες ανατιμήσεις προκύψουν σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του μέσου συντελεστή από 11% σε 15%, θα υπερκαλυφθούν από τη μείωση των συντελεστών από 23% σε 15% που αφορούν σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης λιανικής που κυμαίνεται στα 65 δις.
Με αυτό το μέτρο θα δοθεί μια ανάσα στην αγορά και ίσως δεν θα χρειαστεί μείωση στα τέλη ταξινόμησης και στο φόρο πολυτελείας στον κλάδο των αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα θα βρεθεί το επιπλέον 1 δισεκατομμύριο που είχε προϋπολογιστεί στο Μνημόνιο και ακόμα αναζητείται από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: