Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Συμπεράσματα από την τελευταία κινητοποίηση

Το διοικητικό συμβούλιο συγχαίρει κι ευχαριστεί τους εμπόρους και τους επαγγελματίες για την πρωτοφανή και σχεδόν καθολική συμμετοχή τους στο κάλεσμα του Συλλόγου για κλείσιμο κάθε είδους καταστημάτων την Τρίτη 3 Μαΐου 2011.
Ευχαριστεί, ξεχωριστά, τους πολλούς συναδέλφους που έδωσαν το παρόν στην συγκέντρωση και στον συμβολικό αποκλεισμό της πύλης εισόδου του νέου λιμένα.
Όλοι μας στείλαμε ακόμη ένα μήνυμα στην κυβέρνηση πως πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις πολύ δυσάρεστες.
Δυστυχώς, δεν υπήρξε επαρκής περιφρούρηση του χώρου της ειρηνικής συγκέντρωσης των πολιτών, λόγω του ότι οι διοργανωτές δεν είχαν ανάλογη εμπειρία ή γιατί δεν φαντάζονταν ότι δεν έχει γίνει κατανοητό με τον ίδιο τρόπο από όλους για το ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας.
Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε ακραίες ομάδες που είχαν παρεισφρήσει στη συγκέντρωση να παρασύρουν μερίδα αγανακτισμένων πολιτών σε πράξεις βίας κατά των μεταναστών.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχει και μερίδα μεταναστών, οι οποίοι δρουν και συμπεριφέρονται προκλητικά – αυτό ισχύει σε κάθε κοινωνική ομάδα – δεν νοείται κι ούτε πρέπει να επιτραπεί σε ακραία στοιχεία και ακραίες απόψεις να χαρακτηρίσουν το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων και κατά συνέπεια των διεκδικήσεών μας.
Οι επιθέσεις κατά των μεταναστών είναι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη κι είναι αυτή ο ηθικός αυτουργός των επεισοδίων.
Αν τέτοιες πράξεις μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα, θα είχε ήδη λυθεί με τις «επιχειρήσεις – σκούπα» που κατά καιρούς διενεργούνται.
Η Επιτροπή Αγώνα, μέσω των συγκινητικών προσπαθειών του προέδρου της κ. Κ. Ντάση προσπάθησε να αποτρέψει τα χειρότερα, μένοντας σταθερή στο πλαίσιο διεκδίκησης που έχει διαμορφωθεί.
Πιστεύουμε πως πρέπει:
• να γίνει πιο σαφές το τί διεκδικούμε και από ποιόν, γιατί οι απόψεις που ακούγονται είναι πολλές, ασαφείς και αλληλοσυγκρουόμενες
• να αλλάξει η μορφή των μελλοντικών κινητοποιήσεων με ταυτόχρονες δράσεις των δήμων, Ηγουμενίτσας και Πατρέων.
Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας επαναδιατυπώνει με σαφήνεια ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η συνθήκη «Δουβλίνο 2», έστω και μονομερώς από την ελληνική κυβέρνηση και να μετατραπεί το μεταναστευτικό από ελληνικό σε ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Όπου και να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης, οι μετανάστες θα επιστρέψουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Θα το κάνουν, όσο εύκολα περνούν τα διάτρητα σύνορα της χώρας και διασχίζουν ανενόχλητοι την επικράτεια. Και συνεχώς θα καταφθάνουν κι άλλοι, περισσότεροι.
Η τοπική κοινωνία δεν είναι εναντίον των μεταναστών. Δεν ζητά βίαιες πράξεις κι ούτε «μαγικό ραβδάκι» από την κυβέρνηση. Την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης ζητά και πολιτικές πρωτοβουλίες για να ανακουφιστεί η ίδια και οι μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: