Τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου

Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται λίγο - λίγο, δειλά - δειλά, σιγά - σιγά και ως συνήθως με τις γνωστές διαρροές στον Τύπο οι πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2011 και τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-2015.

Τα συνολικά μέτρα θα ξεπεράσουν σε ύψος τα 32 δις, εκ των οποίων τα 26 δις που υπολογίζονται για το μεσοδιάστημα 2012-2015, μαζί με τα επιπλέον 6,4 δις ευρώ για το 2011 θα λάβουν την τελική τους μορφή με νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου στο τέλος Ιουνίου και τα περισσότερα εξ αυτών θα ισχύσουν από τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο του 2011.
Στις σημαντικότερες αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο στο φορολογικό τοπίο περιλαμβάνονται:
1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς και συνταξιούχους ηλικίας έως 60 ετών στις 6.000 ευρώ. Με την αλλαγή αυτή, η παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα ξεκινά από τις 6.001 ευρώ, αντί 12.001 ευρώ σήμερα και θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 με στόχο την εξοικονόμηση 2 δις ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ.
2. Αύξηση από το 2012 της προκαταβολής φόρου στο 55% έναντι του επόμενου οικονομικού έτους για τις επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Το ύψος του συντελεστή, που θα επιβληθεί για το τμήμα του ποσού από το νέο αφορολόγητο έως τα 12.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στο 10% ή στο 15%.
3. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και περιορισμός του οφέλους και για τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2012. Οι απαλλαγές θα παραμείνουν για τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά θα αφαιρούνται από το φόρο και όχι από το εισόδημα.
4. Μείωση του αφορολόγητου ορίου των 400.000 ευρώ για την εφαρμογή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Με την αλλαγή αυτή και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών πλήθος μικροϊδιοκτητών θα πληρώνουν πλέον περισσότερα για ΦΑΠ, αλλά ακόμα και ΦΜΑΠ.
5. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά περίπου 30%, όλων των αστικών περιοχών της χώρας από το Σεπτέμβριο. Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει στην αύξηση των επιβαρύνσεων από διάφορους φόρους μεταβίβασης και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.
6. Αυστηροποίηση του μέτρου των αποδείξεων, σύμφωνα με πραγματικό ή τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα και αύξηση του ποσοστού συγκέντρωσης των απαιτούμενων αποδείξεων ίσου με το 30% του εισοδήματος.
7. Εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012.
8. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και αναψυκτικά, για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
9. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα με νέα αύξηση στα φτηνά τσιγάρα.
10. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων του 2012 μέχρι και 20% που θα πληρωθούν το τελευταίο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.
11. Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
12. Οι μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, που θα γίνουν το Σεπτέμβριο θα περιοριστούν αρχικά στα είδη και στις υπηρεσίες εστίασης.
13. Αύξηση των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης που επιβλήθηκαν από τη χρήση 2010.
14. Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους κατέχουν ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας.
15. Επιβολή ετήσιας εισφοράς σε κατόχους πισίνων, μεγάλου κυβισμού ΙΧ και σκαφών αναψυχής μεγάλου μήκους.
16. Αυξήσεις στα φορολογικά τέλη στα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας και καρτοκινητά.
17. Μειώσεις στα αφορολόγητα όρια για απόκτηση πρώτης κατοικίας, κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών.
18. Τακτοποίηση εκκρεμών υποθέσεων αυθαίρετων κτισμάτων και πολεοδομικών και φορολογικών αδήλωτων εκκρεμοτήτων.
19. Ρυθμίσεις για την νομιμοποίηση της κατοχής καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.
20. Περικοπές σε φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας, των ιδρυμάτων και των κληροδοτημάτων.
21. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις μεγάλου αριθμού υπηρεσιών, φορέων, και οργανισμών του Δημοσίου, όπως εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, υπηρεσίες πρόνοιας, κέντρα υγείας, σχολεία και ΤΕΙ.
22. Περικοπές σε απαλλαγές συνταξιούχων, πολύτεκνων, τρίτεκνων και αναπήρων από τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης οχημάτων ανάλογα με τη καθιέρωση περιουσιακών κριτηρίων.
23. Επιβολή εισφοράς στις κύριες συντάξεις άνω των 1700 ευρώ και στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ το μήνα. Αυξήσεις στην κλίμακα του νέου ΛΑΦΚΑ.
24. Μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων του δημοσίου και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ από 1η Ιουλίου μέχρι και 35%. Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, περικοπές επιδομάτων και πρόσθετων αμοιβών, καθώς και επιβολής εισφοράς 3% υπέρ ανέργων.
25. Αλλαγή της αναλογίας προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο δημόσιο σε 1 προς 10. Περιορισμός του αριθμού των συμβασιούχων, μη ανανέωση των συμβάσεων και απολύσεις υπαλλήλων σε φορείς που θα καταργηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: