«Εθνικό πρόγραμμα»... για την ενίσχυση του κεφαλαίου

Κοινή ανακοίνωση κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου από όλη τη χώρα. Παραστάσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 19 Απρίλη ενάντια στις νέες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις

«Δούρειο Ίππο» για να περάσουν οι πάγιες επιδιώξεις του κεφαλαίου, των μεγαλεμπόρων και των ξενοδόχων, χαρακτηρίζουν το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας» δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Σ' αυτή την κατεύθυνση οργανώνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 19 Απρίλη, σε τοπικά δημαρχεία σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, η παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι. Ολόκληρη η ανακοίνωση των σωματείων έχει ως εξής:
«To Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής που υπογράφηκε χτες από την υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, και από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, αποτελεί έναν ακόμα Δούρειο Ίππο για να περάσουν πάγιες επιδιώξεις του κεφαλαίου, των μεγαλεμπόρων και των ξενοδόχων τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο,τι βαρύγδουπους τίτλους και αν δώσουν σε αυτά τα προγράμματα δεν μπορούν να κρύψουν τις σταθερές και σαφείς προθέσεις τους.
Θέλουν να δημιουργήσουν ειδικές επιχειρησιακές ζώνες, στις οποίες δε θα ισχύουν κλαδικές Συμβάσεις και οτιδήποτε κατοχυρώνει οικονομικά και θεσμικά ζητήματα για τους εργαζόμενους.
Η λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων σε αυτές τις ζώνες θα είναι 24ωρη, δηλαδή εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών.
Οι εργοδότες θα πληρώνουν ό,τι μισθό θέλουν, το μόνο που θα ισχύει για τους εργαζόμενους θα είναι οι εσωτερικοί κανονισμοί που φτιάχνονται από τους εργοδότες και τους νομικούς τους συμβούλους.
Η μεθόδευση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που έρχεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, σήμερα ήρθε να δεθεί με "την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας".
Λένε, δηλαδή, πως το ξεχείλωμα των εργασιακών σχέσεων, το ωράριο - λάστιχο θα ωφελήσει εργαζόμενους και μικρέμπορους μαζί, πως αποτελεί όρο ανάπτυξης.
Δε λένε, βέβαια, ακριβώς ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Δε λένε πως οι μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου από τη γιγάντωση των πολυκαταστημάτων, από την άγρια φορολογική επίθεση, από την πολιτική του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων.
Δε λένε κουβέντα για τους ήδη χιλιάδες άνεργους εμποροϋπαλλήλους, αλλά πατάνε πάνω σε αυτό για την παραπέρα εκμετάλλευσή τους.
Δεν αναφέρουν, επίσης, τα στοιχεία από τα καθημερινά δεκάδες λουκέτα μικρομάγαζων σε όλες τις περιοχές της Αττικής και όλης της Ελλάδας.
Δε λένε πόσα μαγαζιά σε όλες τις περιοχές και σε κεντρικούς δρόμους διαφόρων συνοικιών του Λεκανοπεδίου κλείνουν από αναδουλειά και χρέη.
Αποδεικνύεται με τον πιο καθαρό τρόπο πως η δικαιολογία κυβέρνησης και Δήμου Αθήνας ότι τάχα οι κινητοποιήσεις είναι αυτές που δημιουργούν αιμορραγία στην εμπορική κίνηση, αποτελεί ψέμα αλλά και αφορμή ώστε να περάσουν νέες χειροπέδες στο λαό.
Το χτύπημα της αγοράς να το ψάξουν στο τσάκισμα του μεροκάματου, στο γκρέμισμα των Συλλογικών Συμβάσεων, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και στη φοροεπιδρομή.

Στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο
Την ίδια στιγμή χωρίς να κρατούν προσχήματα επιχειρείται νέο απροκάλυπτο τάϊσμα στους μεγαλοξενοδόχους με επενδύσεις και ενίσχυση του επαγγελματικού/συνεδριακού τουρισμού και του τουρισμού αναψυχής.
Το θράσος τους δεν έχει όριο, αφού λένε ότι οι μεγαλοεργοδότες θα χρησιμοποιούν κτίρια του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς να πληρώνουν δεκάρα τσακιστή.
Η βιτρίνα της πόλης της Αθήνας, αλλά και των άλλων πόλεων, θα πρέπει να καθαριστεί και ο λεκές για την τάξη των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι ο "εχθρός λαός".
Με βάση αυτό παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες σχέδιο νόμου του δημάρχου της Αθήνας για τις διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης της Αθήνας (σχέδιο που δεν αφορά μόνο την Αθήνα), επιδιώκοντας να περάσει αλυσίδες στα λαϊκά στρώματα.
Το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο προστάζει και οι πολιτικοί του υπάλληλοι χορεύουν στον "ταμπουρά" που αυτό βαράει.
Το όλο πρόγραμμα κλείνει με την απαραίτητη γαρνιτούρα δήθεν ενίσχυσης των φτωχών και των αστέγων, που η ίδια η πολιτική τους δημιουργεί.
Ο σφαγιασμός των επιδομάτων, ακόμα και αυτών που υπάρχουν για την άμυνα και την επιβίωση των ανέργων (επίδομα ανεργίας, επίσχεσης εργασίας), η επιδότηση μόλις του 1/5 των ανέργων, εξισορροπείται στο παραπάνω πρόγραμμα με κέντρα διανομής αγαθών.
Τέτοια είναι η υποκρισία τους και το θράσος τους.

Απέναντι σε όλο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο απαντάμε λακωνικά.
"Εργοδότες - κυβέρνηση - Καμίνη ακούστε το καλά, στο γύψο δεν μπαίνει η εργατιά".

Τα συνδικάτα μας οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στα τοπικά δημαρχεία την Πέμπτη 19 Απρίλη 2012, στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι.

Την ανακοίνωση υπογράφουν:
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ: ΑΘΗΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA, LIDL Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ, PRAKTIKER
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: ΑΘΗΝΑΣ, ΛΑΥΡΙΟΥ, ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΛΑΜΙΑΣ, ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΑΡΤΑΣ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΔΡΑΜΑΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΧΑΝΙΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΣΑΜΟΥ, ΡΟΔΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΧΙΟΥ.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: ΠΕΙΡΑΙΑ - ΛΑΡΙΣΑΣ - ΒΟΛΟΥ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ: ΑΘΗΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: