ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Σχεδόν διπλάσιος αριθμός των επιχειρήσεων έκλεισαν στην Άρτα μέσα στο 2009 απ’ όσες έκαναν έναρξη.

Δημήτρης Χουλιάρας: Τώρα ξεκινάει η μεγάλη κρίση και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη

Σχεδόν διπλάσιος είναι ο αριθμός των εμπορικών επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο στην Άρτα μέσα στο 2009 απ’ όσες έκαναν έναρξη λειτουργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας, το 2009 έκλεισαν σε όλο το νομό της Άρτας περίπου 550 εμπορικές επιχειρήσεις και άνοιξαν γύρω στις 350, δηλαδή μια διαφορά γύρω στις 200 επιχειρήσεις μείον.
Όσον αφορά τις εκποιήσεις, βάσει της νομοθεσίας, η ενημέρωση δεν γίνεται στον Εμπορικό Σύλλογο αλλά στο Επιμελητήριο, ωστόσο από πληροφορίες που έχει ο κ. Χουλιάρας, έχουν κάνει αίτηση για εκποίηση γύρω στα 30 καταστήματα στην Άρτα. Αδιάψευστος μάρτυρας της κρίσης είναι η εικόνα που υπάρχει στην αγορά. Ο κ. Χουλιάρας δήλωσε: «Έχουμε έρθει σε μια επαφή με το Επιμελητήριο για να μας ενημερώνει και μας για τον αριθμό των καταστημάτων που δηλώνει για εκποίηση. Βέβαια αν κάνει κάποιος μία βόλτα στην αγορά θα δει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 4-5 καταστήματα που εκποιούν προϊόντα.
Από πληροφορίες που έχουμε βλέπουμε ότι ή έχουν κάνει αιτήσεις για εκποίηση ή ετοιμάζονται να κάνουν γύρω στα 30 καταστήματα. Εκποίηση σημαίνει ότι ή κλείνω το κατάστημα και θέλω να βγάλω το εμπόρευμα, το στοκ, σε τιμές χαμηλότερες απ’ αυτές που πουλάω γιατί δεν είναι περίοδος εκπτώσεων ή εκποιώ εμπόρευμα για ν’ αλλάξω είδος, αλλά δε νομίζω να υπάρχουν κάποια καταστήματα αυτή τη στιγμή που πρόκειται ν’ αλλάξουν είδος. Πρόκειται μάλλον να κλείσουν τελείως. Απ’ ότι παρατήρησα πρόκειται για καταστήματα ένδυσης και φο-μπιζού. Αυτό δείχνει ότι τώρα ξεκινάει η μεγάλη κρίση και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη. Κι αν μέχρι πριν κάποια χρόνια μιλάγαμε για πτώση τζίρου σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, πλέον θα μιλάμε για κλεισίματα καταστημάτων και για ανέργους, γιατί μην ξεχνάμε ότι μπορεί να είμαστε οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι στα καταστήματα στην πόλη μας αλλά υπάρχουν και πολλοί υπάλληλοι οι οποίοι θα βρεθούν στο δρόμο».
Σύμφωνα με στοιχεία του πανελλήνιου τριτοβάθμιου οργάνου Εμπορικών Συλλόγων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Χουλιάρας, μέσα στο 2009 έκλεισαν γύρω στις 13.000 εμπορικές επιχειρήσεις και απολύθηκαν 26.000 υπάλληλοι, νούμερο το οποίο, όπως εκτιμάει, προβλέπεται μέσα στο α’ εξάμηνο του 2010 ν’ ανεβεί και να περάσει όλο το 2009.

Ξενοίκιαστα καταστήματα
Μάρτυρας της μεγάλης κρίσης που βιώνει το εμπόριο είναι και τα ξενοίκιαστα καταστήματα στην αγορά που συνεχώς πληθαίνουν. «Απ’ ότι βλέπουμε, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σύλλογος ιδιοκτητών για να μπορούμε ν’ απευθυνθούμε, υπάρχουν κι εδώ ξενοίκιαστα καταστήματα και ξενοικιάζονται συνέχεια. Αν ανοίξετε κάποια εφημερίδα θα δείτε πόσα καταστήματα νοικιάζονται και μάλιστα και πόσα καταστήματα πωλούνται κιόλας.
Δηλαδή έχουμε και άλλο φαινόμενο τώρα. Εκεί που μέχρι πριν 2-3 χρόνια δεν πωλούνταν κανένα εμπορικό κατάστημα σαν κτίριο τώρα βλέπουμε και αυτό το φαινόμενο. Βέβαια ποιος έχει χρήματα για να τ’ αγοράσει, είναι κι αυτό ένα θέμα» ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.

Καμπάνια για τη στήριξη της τοπικής αγοράς
Με πολλά εμπορικά καταστήματα να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, άλλα να κλείνουν, άλλα να εκποιούν κι άλλα να … κρατιούνται με τα δόντια δοκιμάζοντας τα όρια της αντοχής τους, ο Εμπορικός Σύλλογος κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τους καταναλωτές. Πέρα από τις τιμές των προϊόντων, που παρά την έναρξη της νέας σαιζόν είναι πολύ χαμηλές, σχεδόν εκπτωτικές, ο Εμπορικός Σύλλογος θα ξεκινήσει καμπάνια για τη στήριξη της τοπικής αγοράς, ενημερώνοντας παράλληλα τους καταναλωτές για το τι προσφέρουν τα καταστήματα της Άρτας. «Πώς έχουν αφομοιώσει το ΦΠΑ, δεν το έχουν βάλει στις τιμές τους, ότι οι καταναλωτές της Άρτας πρέπει να στηρίξουν την εμπορική αγορά της πόλης μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας.
Δ. Χουλιάρας: «Πρέπει να σκεφτούμε τοπικιστικά»
Η καμπάνια θα ξεκινήσει προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, με δημοσιοποίηση προς όλα τα μέσα ενημέρωσης και με αφίσες που θα τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα και σε σταθερά σημεία (σταντ) στην πόλη. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας, «αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δεν πρέπει να φεύγει ούτε ένα ευρώ έξω απ’ την πόλη μας. Ο καταναλωτής πρέπει να σκέφτεται και το ένα ευρώ που μπορεί να αγοράσει ένα μπουκαλάκι νερό να μένει στην Άρτα. Αυτή την περίοδο πρέπει να σκεφτούμε τοπικιστικά όσο και ν’ ακούγεται άσχημα αυτό. Και μην ξεχνάμε ότι οι τιμές που έχουν αυτή τη στιγμή τα εμπορικά καταστήματα είναι τιμές εκπτώσεων.
Την περίοδο των εκπτώσεων σε σχέση με πέρυσι η αγορά ήταν 45% κάτω και την περίοδο του Πάσχα, τη Μεγάλη εβδομάδα ήταν 40% κάτω. Οπότε καταλαβαίνετε ότι με τέτοια νούμερα δεν μπορεί να σταθεί κανένα εμπορικό κατάστημα που πληρώνει ενοίκιο, που έχει υπαλλήλους. Ζητάμε δηλαδή αυτή τη στιγμή και τη βοήθεια του Αρτινού λαού, οτιδήποτε θα χρειαστεί ν’ αγοράσει ας μείνει εδώ στην Άρτα. Ας μείνει στους Αρτινούς γιατί είναι μεγάλη η ανάγκη. Όλα είναι μια αλυσίδα στην πόλη μας. Αν δεν λειτουργήσει και η εμπορική αγορά δεν θα λειτουργήσει τίποτα παραπέρα».
-Στόχος της καμπάνιας θα είναι και η παραπέρα μείωση της εκροής χρημάτων από την Άρτα, πείθοντας τους καταναλωτές ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αφήνουν τα χρήματά τους στην τοπική αγορά. Ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου δήλωσε σχετικά: «Ιδιαίτερα πριν 2-3 χρόνια υπήρχε μεγάλη εκροή χρημάτων από την Άρτα. Τον τελευταίο καιρό έχει μειωθεί. Ζητάμε να μειωθεί ακόμη περισσότερο για να μείνουν αυτά τα χρήματα στην Άρτα. Βέβαια πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή χρήματα στον κόσμο και αν υπάρχουν ο κόσμος έχει φοβηθεί τόσο πολύ που τα κρατάει για ώρα ανάγκης. Δηλαδή εκεί που ψώνιζε 3-4 φορές το χρόνο ρούχα, θα ψωνίσει μία και αν».

Εν’ όψει κινητοποιήσεων
Μέσα στο Μάιο που θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου θα υπάρξει εκτενέστερη ενημέρωση για πολλά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον εμπορικό κόσμο της περιοχής, όπως τα κινέζικα καταστήματα, τα ωράρια, το παραεμπόριο κλπ. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο οι έμποροι αναμένεται να ξεκινήσουν και κινητοποιήσεις για το φορολογικό και τα μέτρα λιτότητας, που θα έχουν τη μορφή κλεισίματος των καταστημάτων και ό,τι άλλο αποφασιστεί στην πορεία.
Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε: «Μ’ αυτά που ακούγονται στην τηλεόραση δε νομίζω να έχει καταλάβει κάποιος το τι πρόκειται να συμβεί σαν φορολογικό ή σαν ασφαλιστικό ή τι θα πληρώσει από κει και πέρα. Μέσα στο επόμενο 15ήμερο για το φορολογικό και τα οικονομικά μέτρα πρόκειται να έχουμε κι εμείς κινητοποιήσεις σαν Εμπορικός Σύλλογος και βέβαια σαν πανελλαδικό τριτοβάθμιο όργανο Εμπορικών Συλλόγων για να διαμαρτυρηθούμε γιατί κάποια πράγματα πλέον μας οδηγούν στον αφανισμό. Η διαμαρτυρία θα γίνει με κλείσιμο καταστημάτων και δεν ξέρω ποιες θα ‘ναι οι παραπέρα κινητοποιήσεις. Είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορούμε ν’ αντιδράσουμε για όλα τα μέτρα αυτή τη στιγμή που πλήττουν όλο τον κόσμο. Δεν προλαβαίνουν τα καταστήματα να βγουν τον επόμενο μήνα. Αυτή τη στιγμή που έχουν κλείσει όλες οι κάνουλες των τραπεζών πώς μπορεί ένας έμπορος, ένα εμπορικό κατάστημα να στηριχθεί; Επίσης το κλείσιμο ενός καταστήματος δεν πάει να πει ότι έχει πληρώσει όλα τα έξοδά του κι έχει καθαρίσει.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Συνάδελφος στην Άρτα που έκλεισε το εμπορικό κατάστημα το 2004, πριν απ’ την κρίση, μέχρι σήμερα πληρώνει ακόμη τις δόσεις της Εφορίας. Ακόμα και το κλείσιμο του καταστήματος δημιουργεί καινούργια έξοδα που πρέπει να τα πληρώσεις. Και δεν είναι ότι κλείνω ένα κατάστημα και ασχολούμαι με τα πορτοκάλια ή πηγαίνω κάπου εργάτης. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δουλειές που θα μπορέσουν να προσφέρουν ένα καινούργιο μεροκάματο σε κάποιον που θα κλείσει το κατάστημα. Οι συγγενείς και οι φίλοι πιστεύω ότι βοηθάνε περισσότερο».

«Η κρίση τώρα ξεκινά»
Ο κ. Χουλιάρας απευθύνεται και στα ΜΜΕ ζητώντας τη βοήθειά τους για την ενημέρωση του κόσμου τονίζοντας ότι «η κρίση τώρα ξεκινάει. Μη νομίσει ο κόσμος ότι είμαστε στο top και τώρα με το Νομισματικό Ταμείο λύθηκε το πρόβλημα, θα πέσουν χρήματα στην αγορά ή θα ‘χουν άλλοι το πρόβλημα, όπως ακούγεται τεχνηέντως ότι θα ‘χουν οι δημόσιοι υπάλληλοι το πρόβλημα και δεν θα ‘χουν τα εμπορικά καταστήματα. Όλα είναι αλυσίδα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πελάτες δικοί μας. Χάνοντας αυτοί, χάνουμε και εμείς».

Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ







Δεν υπάρχουν σχόλια: