ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΟΨΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΣΕΕ

Την απογοήτευση και το φόβο της εκφράζει, σε δελτίο τύπου η ΕΣΕΕ για τα καταστροφικά νέα μέτρα φτωχοποίησης του ελληνικού λαού υπέρ των τραπεζών και των ολιγοπωλίων.
Υπερβάλει, βέβαια, υποστηρίζοντας ότι τα προέβλεψε. Η Ομοσπονδία μας, ήδη πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια της εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο, προειδοποίησε για όσα θα ακολουθήσουν.
Τότε, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων της ΕΣΕΕ και ο νυν πρόεδρος μας θεωρούσαν κινδυνολόγους και υπερβολικούς, ότι είμαστε κομματικά κατευθυνόμενοι. Τώρα, σιγά σιγά, άρχισαν να καταλαβαίνουν. Χρειάζονται όμως, δυναμικότερες αντιδράσεις και στήριξη των μικρομεσαίων εμπόρων.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ
Αθήνα, 3 Μαΐου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή αφού στην πραγματικότητα καταργείται για πρώτη φορά, το οικονομικό αυτεξούσιο της πατρίδας μας. Οι πρώτες αντιδράσεις στην αγορά είναι φόβος, θλίψη, οργή και αναστάτωση. Ο Δημόσιος τομέας καλείται να κάνει θυσίες, αλλά φαίνεται ότι ο ιδιωτικός είναι αυτός που θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Τα μέτρα στοχεύουν στην εξοικονόμηση περίπου 30 δις ευρώ ή πιο συγκεκριμένα 13% του ΑΕΠ μας στην επόμενη τριετία. Η συνολική βοήθεια των 110 δις ευρώ σε βάθος τριών χρόνων θα δίδεται αφού πρώτα έχουν επιτευχθεί οι επιμέρους στόχοι. Για την επίτευξη αυτών των στόχων ζητήθηκαν μεγάλες θυσίες, δραστικές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις –μείωση ΠΔΕ, περισσότεροι έμμεσοι φόροι και χαμηλότεροι μισθοί. Και φαίνεται ότι θα χρειαστούν και επιπρόσθετα μέτρα εάν σε ένα τρίμηνο ο στόχος δεν επιτευχθεί.
Η ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι μέτρα που δεν διασφαλίζουν ταυτόχρονα την αναπτυξιακή προοπτική είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Το απευχόμαστε ασφαλώς. Φοβούμαστε όμως ότι η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ στο -4% είναι υπερβολικά αισιόδοξη.
Όπως είχαμε προβλέψει, εκτός από πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας, το ΔΝΤ θα αποτελούσε στήριξη κυρίως για τις τράπεζες. Ο τρίτος πυλώνας των μέτρων η δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναδεικνύει αυτόν ακριβώς το φόβο μας.
Τέλος, με την ανακοίνωση των μέτρων ζητήθηκε από εμάς, τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω του κοινωνικού διαλόγου να προσδιορίσουμε τους όρους της ανάπτυξης, το εύρος και τα ειδικά χαρακτηριστικά των διαρθρωτικών αλλαγών. Το ελληνικό εμπόριο έχει προτείνει στην κατεύθυνση αυτή μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων, με στόχο την επεξεργασία προτάσεων, ρυθμίσεων και πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Άλλωστε, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας είναι αυτός που θα αναλάβει το βάρος της ευθύνης να ξαναμπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Το ελληνικό εμπόριο θα επιμείνει επιχειρηματικά. Δηλώνει ψύχραιμο, τολμηρό και ικανό να τα καταφέρει. Παρά το γεγονός ότι το ένα τέταρτο της τελική τιμής είναι πλέον ο ΦΠΑ, εξετάζουμε τον τρόπο παγώματος ή και μείωσης των τιμών, εξασφαλίζοντας όμως τις απαραίτητες προϋποθέσεις όπως μείωση ενοικίων, δημοτικών τελών λογαριασμών ΔΕΚΟ, ρυθμίσεις οφειλών και ενεργοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η ΕΣΕΕ θα εργαστεί στην κατεύθυνση αυτή πάντα με γνώμονα την ανάπτυξη του ελληνικού εμπορίου και τη συμβολή του στην ενίσχυση της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας.













Δεν υπάρχουν σχόλια: