Αναδιάρθρωση και διεύρυνση της ρευστότητας των Τραπεζών προς τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι προς τις ΔΕΚΟ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ
Δελτίο Τύπου

Οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις καλούνται να «αντέξουν» τις συνέπειες της κρίσης και να περάσουν από το «τεστ αντοχής» της αγοράς.

Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις περιορίζουν δραστικά τα λειτουργικά τους έξοδα, διαχειρίζονται προσεκτικά τις παραγγελίες τους και αξιοποιούν παλαιά αποθέματά του, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την «καταναλωτική αποχή» και τη φορολογική επιδρομή. Κυρίως όμως, ασφυκτιούν λόγω της στάσης των Τραπεζών, οι οποίες έχουν σταματήσει κάθε νέο δανεισμό και δυσκολεύουν την αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση παλαιότερων δανείων.
Όπως όλες οι επιχειρήσεις είναι γεγονός ότι από την αρχή του 2010, οι Ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται σε συνθήκες έντονης κρίσης παρά την αρχικά ισχυρή κεφαλαιακή τους επάρκεια. Αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα με την πτώση των τιμών των μετοχών τους κατά 56%, τον περιορισμό των πηγών άντλησης κεφαλαίων, την επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων, τα τιτλοποιημένα ομόλογα και την προβλεπόμενη σχεδόν μηδενική -0,4% το Α΄ εξάμηνο του 2010 – πιστωτική επέκταση.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία απεικονίζουν την συρρίκνωση των χορηγήσεων και των καταθέσεων, σίγουρα δημιουργούν προβληματισμό. Αναλυτικά, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 10 δις € ή 3,6% του συνόλου των καταθέσεων και προκάλεσαν αύξηση των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, κατά 16 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το 7% για τον μήνα Ιούνιο.
Αντίστοιχες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων αλλά και σε αυτό των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης και ξεπέρασε το προθεσμιακό επιτόκιο το 4%.
Είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών, παρά την μείωση των κερδών τους κατά 70% , παρά την μείωση των καταθέσεων λόγω «φυγής» χρημάτων στο εξωτερικό, παρά την αύξηση των αναλήψεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, εμφανίζονται σχετικά αισιόδοξες για το μέλλον.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε από όλες τις τράπεζες την προσπάθεια μείωσης των επισφαλειών με όλες τις δυνατές «ρυθμίσεις», με επαναχρηματοδότηση κάθε μορφής δανείων και γενικά με την αναδιάρθρωση δανείων Μμε επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, εκτιμάται ότι η αναδιάρθρωση δανείων για το Α΄ εξάμηνο του 2010 ανέρχεται έως και 10% ανά τράπεζα, ενώ κατά τον τελευταίο χρόνο περίπου 1 στους 10 δανειολήπτες έχουν προχωρήσει σε κάποιου είδους ρύθμιση και κυρίως μείωση των μηνιαίων δόσεών τους. Με άλλα λόγια υπολογίζεται ότι σε ένα σύνολο δανεισμού 230 δις € σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ρυθμιστεί, με την πρακτική των αναχρηματοδοτήσεων, δάνεια ύψους περίπου 25 δις €.
Είναι βέβαιον ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αλληλένδετες με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την δημοσιονομική εξυγίανση και μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης στήριξης της αγοράς και ανάπτυξης των επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση όμως ότι θα πάψουν να αναλώνουν την ρευστότητά τους στην σπάταλη ενίσχυση της λειτουργίας των προβληματικών ΔΕΚΟ.
Δεν μπορεί να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και να συνεχίζουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν τις ΔΕΚΟ και άλλες κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα κρατικούς τίτλους, δημιουργώντας προσωρινή δυσχέρεια στην ρευστότητά τους αλλά, κυρίως, αφαιρώντας ρευστότητα από τις Μμε επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία, δημιουργώντας οικονομική ασφυξία στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: