Δουλειά δεν έχει ο διάολος…… ανοίγει και το Σάββατο

Βεβαίως στην περίπτωσή μας ο διάολος είναι ένας κακομοίρης. Συμπαθέστατος κακομοίρης όμως, κατασκεύασμα του εκσυγχρονισμού και της επανίδρυσης του κράτους. Ένας απ’ τους εκατοντάδες κακομοίρηδες αυτής της χώρας που δεν μπορεί πραγματικά να καταλάβει γιατί δεν έχει δουλειά το μαγαζί του, γιατί το σχολείο και το νοσοκομείο υπολειτουργούν, γιατί το παιδί του είναι άνεργο και γιατί, γιατί, γιατί. Ένας κακομοίρης που δεν συμμετέχει σε κανένα συλλογικό όργανο αφού είναι οπαδός του θατσερικού δόγματος «κοίτα τον εαυτό σου και την οικογένειά σου, βγάλτα πέρα μόνος σου». Ένα δόγμα που οδήγησε στο «φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου», διότι το μόνο που μπορεί να φτιάξει κάποιος κοιτάζοντας το μικροσυμφέρον του είναι μόνο η δυστυχία του. Η ευτυχία είναι συλλογική υπόθεση.

Ο εν λόγω κακομοίρης έχει ισχυρούς συμμάχους, όχι όμως άλλους κακομοίρηδες όπως θα περίμενε κανείς. Έχει συμμάχους μεγαλοκαρχαρίες, όρκες και φάλαινες. Τα πονηρά ευτραφή θηλαστικά τον έχουν μια μπουκιά μα δεν τον καταπίνουν διότι τον χρειάζονται για δόλωμα. Και τα δολώματα της εποχής είναι ενισχυμένα.
Ο ανεξάρτητος ένδοξος επαρχιακός τύπος που έχει τη συνείδησή του καθαρή γράφει για σύγκρουση εμπόρων κι άλλα πολεμικά σενάρια κρύβοντας όχι μόνο την αλήθεια αλλά και την ουσία του πράγματος. Κρύβει τις συντριπτικές πλειοψηφίες των γενικών συνελεύσεων και αναδεικνύει τις θυμωμένες μειοψηφίες που δεν κατάφεραν με νύχια και με δόντια να γίνουν πλειοψηφίες εν μια νυκτί. Το θράσος βεβαίως περισσεύει σ’ αυτό τον κόσμο, διότι, όταν νομοθετούσαν εις βάρος του ευνοώντας σκανδαλωδώς τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και τις εμπορικές αλυσίδες ο κακομοίρης μας πίστευε μέσα του ότι θα τη σκαπουλάρει. Έλα όμως που το κακό τον βρήκε και τον ταρακούνησε και τον χαστούκησε δυνατά! Κι αυτός απροετοίμαστος όπως είναι απέναντι στο κακό νόμισε πως το αντίδοτο είναι να κάνει το μαγαζάκι του εφημερεύων. Φόρεσε τη βερμούδα του και τις σαγιονάρες του κι έτρεξε Σάββατο πρωί να πιάσει φράγκα. Έλα όμως που φόρεσαν κι άλλοι τη βερμούδα τους και το μαγιό τους όχι όμως για να πάνε να ψωνίσουν αλλά να κολυμπήσουν. Δηλαδή να ζήσουν, κάτι που ο κακόμοιρος διαβολάκος δεν θα καταφέρει ποτέ. Γιατί η ζωή και η αξιοπρέπεια απαιτούν χαρούμενους αγώνες και όχι τα τριάντα αργύρια του Σαββάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: