Όχι στη νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης να εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια ακόμη πτυχή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει.
Με πρόσχημα την εξίσωση των φόρων στα καύσιμα επιτίθεται κατά των λαϊκών εισοδημάτων.
Σε μια περίοδο κρίσης, με καρατομημένα τα μεροκάματα και τις συντάξεις, με υπέρογκη φορολογία των μικρών επιχειρήσεων και «στεγνή» αγορά, μια τέτοια κίνηση αποτελεί νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τα φτωχά νοικοκυριά εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, όσο και για χιλιάδες πρατήρια που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.
Με το σχεδιαζόμενο μέτρο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 0,60 περίπου και θα εκτοξευθεί στα 1,20 με 1‚30 ευρώ το λίτρο. Οι πωλήσεις θα μειωθούν, ο κλάδος των βενζινοπωλών που τώρα μετράει εκατοντάδες κλεισίματα σε λίγο θα μετράει χιλιάδες.
Η κυβέρνηση επιβαρύνει τα νοικοκυριά με επί πλέον 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία σχεδιάζει να εισπράξει στη χειμερινή περίοδο!
Το επιχείρημα ότι πρέπει να καταργηθεί ο μειωμένος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να μην μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που προβλέπεται στο Μνημόνιο, είναι παραπλανητικό γιατί απλώς αλλάζει τον τρόπο αφαίμαξης των ίδιων λαϊκών στρωμάτων.
Είναι κοροϊδία το επιχείρημα ότι η έκπτωση του ΕΦΚ πρέπει να καταργηθεί γιατί την απολαμβάνουν και έχοντες υψηλά εισοδήματα, τους έμμεσους φόρους τους πληρώνει ο λαός και είναι υποκρισία το επιχείρημα ότι οι χαμηλοί συντελεστές είτε του ΦΠΑ είτε των ειδικών φόρων πρέπει να αυξηθούν για να μη τους απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο.
Οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο είναι ήδη τεράστιες και τους δίνουν και άλλες.
Τα περί «κοινωνικής ευαισθησίας που θα ενισχύει τα χαμηλά εισοδήματα, είναι απλή προπαγάνδα παρόμοια με αυτή περί επιδόματος αλληλεγγύης, επιδόματος ενοικίου, Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος κλπ που αποτελούν μόνιμη κυβερνητική απάτη για να δικαιολογούν τα εισπρακτικά μέτρα.
Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα, όλους τους αυτοαπασχολούμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας από κοινού με τους εργαζόμενους, κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: