Συνέντευξη τύπου του Ε.Σ. Άρτας για το παζάρι

Σκληρή επίθεση του εμπορικού συλλόγου Άρτας απέναντι στις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής και στην "αγάπη" της για το παζάρι.

"Aγαπητοί φίλοι των ΜΜΕ
Σας ευχαριστούμε όχι μόνο για τη σημερινή παρουσία σας, αλλά και για το ενδιαφέρον που δείχνετε γενικότερα για τα προβλήματα των εμπόρων του νομού μας και την προβολή τους μέσω των δημοσιευμάτων σας και των εκπομπών σας.
Σας καλέσαμε σήμερα, για ένα σημαντικό τοπικό ζήτημα: την εμποροπανήγυρη, που διοργανώνεται στην πόλη της Άρτας, της οποίας η κατάργηση με αυτή τη μορφή και η μετατροπή της, αποτελεί, εδώ και πολλά χρόνια, αίτημα του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου της περιοχής.
Αυτή τη χρονιά, το αίτημα αυτό είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω της γνωστής άσχημης οικονομικής κατάστασης, αλλά και της δυσχερέστατης θέσης που βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις στο νομό και όχι μόνο οι εμπορικές.
Έτσι, το Δ.Σ μετά από απόφαση της Γ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, απέστειλε επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επικεφαλείς των παρατάξεων, την οποία κοινοποίησε και στον κ.Νομάρχη Άρτας και στα ΜΜΕ.
Στην επιστολή αυτή, με ημερομηνία 7/6/2010, εξηγούσαμε τους λόγους που επιβάλλουν την αναβολή της φετεινής εμποροπανήγυρης και υπενθυμίζαμε τις προτάσεις, που έχουμε επανειλημένως καταθέσει, σχετικά με τη μετατροπή του θεσμού και τη δημιουργική, αναπτυξιακή αξιοποίηση του χώρου.
Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία απολύτως απάντηση, παρά τις κατ’ επανάληψη προσπάθειες του προεδρείου να έχουν μια συνάντηση με τον κ.Δήμαρχο.Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, τέθηκε το θέμα από την κα Γεροβασίλη και υπηρξε δέσμευση εκ μέρους του κου Δημάρχου, ότι θα το φέρει σαν τακτικό θέμα συζήτησης στο επόμενο Δημ.Συμβούλιο, με προφανή στόχο να περάσει ο χρόνος, αφού η δέσμευση αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Θα πρέπει επίσης να σας γνωστοποιήσουμε ότι, σε επιστολή που σταλθηκε προς το Επιμελητήριο Άρτας και το Εργατικό Κέντρο Άρτας για συμπαράσταση στο αίτημά μας, από μεν το Εργατικό Κέντρο δεν υπήρξε καμιά απάντηση, από δε το Επιμελητήριο Άρτας, η απάντησή του για συζήτηση του προβλήματος σε μελλοντικό χρόνο, έρχεται σε αντίθεση, όχι μόνο με τα συμφέροντα του συνόλου των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων του νομού μας που εκπροσωπεί, αλλά και με την ουσιαστική και σύγχρονη ανάπτυξη της περιοχής.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ.Αρταίων από το σύνολο των παρατάξεων, αναφέρθηκαν τα έσοδα που έχει ο Δήμος από την εμποροπανήγυρη.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε από την ΕΣΕΕ ,υπολογίστηκε ότι στην εμποροπανήγυρη της πόλης της Άρτας, ο συνολικός τζίρος αγγίζει τα 10.000.000 ΕΥΡΩ. Αυτό το δυσθεώρητο για τα μέτρα της πόλης μας ποσό, που σημειωτέων συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρωπαικής ένωσης, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με τα έσοδα, που άπαξ το χρόνο, μπαίνουν στα ταμεία του Δήμου.
Και σ’αυτό το σημείο κάθε νοήμων άνθρωπος αναρωτιέται τι είναι αυτό που καθιστά τόσο μεγάλης αξίας για τη Δημοτική αρχή αυτό το γεγονός.
Η πιθανότερη ίσως απάντηση θα ήταν ο παραδοσιακός της χαρακτήρας. Πράγμα που δε χρειάζεται να ανατρέξουμε σε επιχειρήματα για να πείσουμε κάποιον, ότι αυτόν τον έχει χάσει εδώ και δεκαετίες.
Τι είναι αυτό το γεγονός που αξίζει την παρουσία όλων των Αρχών και όχι μόνο της πόλης μας, με τυμπανοκρουσίες και εκτόξευση βεγγαλικών, λες και πρόκειται για το μέγιστο πολιτιστικό γίγνεσθαι; Αυτό αξίζει αυτή η πόλη και οι κάτοικοί της; Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν οι αναζητήσεις και οι δραστηριότητες στον τομέα του πολιτισμού από μέρους των τοπικών αρχών;
Πώς είναι δυνατόν να στηρίζεται από τις Αρχές ένα γεγονός που σχετίζεται άμεσα με αδιαφανείς συναλλαγές, παραοικονομία, άγνωστης προέλευσης, ποιότητας και επικινδυνότητας προιόντων, που διαφημίζονται σαν χαμηλής τιμής, τη στιγμή μάλιστα που αντίστοιχα προϊόντα με εγγυημένη ποιότητα μπορούν να βρεθούν στα καταστήματα της πόλης μας στις ίδιες ή και σε χαμηλότερες τιμές;
Όσον αφορά τη διαδικασία δημοπράτησης αδειοδότησης και λειτουργίας προκείπτουν τα εξής ερωτήματα:
1.Με ποιο τρόπο δημοπρατούνται οι ‘καλύβες’; Μία-μία με τιμές προσφοράς; Όλες μαζί; Σε ποιους και με ποιο τρόπο;
2.Το Δημοτικό Συμβούλιο ως οφείλει εκδίδει άδειες ξεχωριστά στον καθένα από τους συμμετέχοντες; (Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο, ένα μεγάλο μέρος τους να είναι αλλοδαποί, που δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος).
3.Η ημέρα των εγκαινίων κατά την οποία διενεργούνται αποδεδειγμένα εμπορικές πράξεις ακόμα και τις πρωινές ώρες, συνυπολογίζεται στην εφταήμερη διάρκεια της εμποροπανήγυρης; (Το νυν Δημοτικό Συμβούλιο στα πλαίσια της ‘βοήθειας’ προς τους εμπόρους της Άρτας,αποφάσισε τη χρονική επέκτασή της από 5 σε 7 ημέρες). (Σημείωση της Ερμαϊκής Στήλης: αυτό είναι παράνομο, δια του νόμου 3377/2005 και χρήζει νομικής διερεύνησης).
4.Υπόκεινται σε υγειονομικό και έλεγχο πυρασφάλειας ο χωρος και η συγκεκριμμένη διοργάνωση;
5.Στα έσοδα που ισχυρίζεται ο Δήμος ότι αποκομίζει, συνυπολογίζονται τα γενικά έξοδα, οι μισθοί του προσωπικού, οι φθορές, η απομάκρυνση του μεγάλου όγκου των σκουπιδιών;

Σε αντίθεση με τα παραπάνω η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου, αναπτύσεται σε δύο σκέλη:
Για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της εμποροπανήγυρης ζητάμε τη μετατροπή της από αυτό που είναι σήμερα, σε μια παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση, που θα μπορεί, όπως ο νόμος ορίζει, να διαθέτει παραδοσιακά προιόντα και είδη λαικής τέχνης, προερχόμενα από πρόσωπα, ενώσεις, οικοτεχνίες και συνεταιρισμούς. Θα μπορεί, επίσης να διαφημίζει και να προβάλλει προιόντα και υπηρεσίες ,φέρνοντας έτσι περισσότερα έσοδα στο Δήμο.
Για τον αναξιοποίητο και ανεκμετάλευτο για το λαό της Άρτας, καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, χώρο, ο οποίος σημειωτέων είναι κοντά στο κέντρο της πόλης, διαθέτει τις βασικές υποδομές, πάρκινγκ εκατοντάδων θέσεων και που αν βρισκόταν σε άλλες περιοχές της χώρας μας θα είχε με πολλούς τρόπους αξιοποιηθεί, η πρότασή μας είναι, η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ενός εκθεσιακού πολυκέντρου, που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί διαφόρων μορφών εκδηλώσεις (εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις,πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις) και που σε συνδιασμό με την αίθουσα ΔΙΩΝΗ και το Δημοτικό κινηματοθέατρο μπορούν να αποτελέσουν ένα εννιαίο σύνολο πολλών δυνατοτήτων. Για τη δημιουργία του μπορούν να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης μέσω Ευρωπαικών ή κρατικών προγραμμάτων και η συνεργασία φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, που ασχολούνται με αντίστοιχα αντικείμενα.
Νομίζουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις μας αποτελούν μια αναπτυξιακή προοπτική για το Νομό της Άρτας, προβολής και κύρους για το Δήμο μας, αλλά και εσόδων και γι’αυτόν και για το σύνολο των επιχειρήσεων του Νομού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, εμπορικά καταστήματα, συγκοινωνιακά μέσα,κ.λ.π.
Παρά λοιπόν αυτές τις κατ’επανάληψη διατυπωμένες προτάσεις μας και φέτος, για άλλη μια φορά και μέσα από την πρωτόγνωρη οικονομική κατάσταση που διανύουμε, καλούμαστε ακούσια να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής αφαίμαξης της τοπικής οικονομίας.
Γι’αυτό το λόγο καλούμε το λαό της περιοχής μας να συναισθανθεί αυτό που δεν συναισθάνονται οι υπεύθυνοι. Ότι δηλαδή, η απώλεια αυτού του ποσού έχει επιπτώσεις σε όλους μας, ανεξάρτητα με το επάγγελμα του καθενός, ότι βυθίζει την περιοχή μας σε ακόμα πιο δεινή θέση,ότι μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων και απώλειας θέσεων εργασίας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας θα προσπαθήσει να ενημερώσει τους πολίτες της περιοχής μας για όλα τα παραπάνω, θα κυκλοφορήσει αφίσες στα καταστήματα της Άρτας, θα προχωρήσει σε μερικό κλείσιμο των καταστημάτων σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί και θα κυρήξει 10/μερο προσφορών στην πόλη της Άρτας κατά τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης.
Καλούμε όλους τους εμπόρους και επαγγελματίες, να κρίνουν, με βάση τα συμφέροντά τους και το γενικότερο οικονομικό συμφέρον της περιοχής, τη στάση τους σε όλα τα γεγονότα συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων Δημοτικών εκλογών."

Δεν υπάρχουν σχόλια: