Υγεία και άνεργοι στο στόχαστρο

Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός μοίραζε ανέξοδες διαβεβαιώσεις, κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος έλεγε αμέσως μετά την προχτεσινή σύσκεψη ότι η κάλυψη της «νέας τρύπας» των 4,5 δισ. ευρώ θα προέλθει από συμπληρωματικές περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, το κύριο βάρος των οποίων θα «σηκώσουν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας»!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει τα επιπλέον 4,5 δισ. για το 2010, ετοιμάζει:
Περικοπές άνω των 2 δισ.ευρώ στις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων, γεγονός που θα σημάνει την παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στοιχειωδών παροχών, το βάθεμα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα προβλέπει για τα νοσοκομεία το πολύ, 2,3 δισ. ευρώ, την ώρα που οι ακόμα και οι υποτιμημένες εκτιμήσεις του υπουργείου, ορίζουν τις αναγκαίες στοιχειώδεις δαπάνες στα 3,4 δισ.. Κυβερνητικά στελέχη μετά τη σύσκεψη σημείωναν ότι οι περικοπές στην υγεία θα είναι ακόμα μεγαλύτερες!
Δραστικές μειώσεις στα κονδύλια που προορίζονται για τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία σήμερα ίσα που ξεπερνάνε τα 400 ευρώ, για το 1/3 περίπου των ανέργων που είναι σημερινοί δικαιούχοι. Είναι δεδομένο ότι οι ορδές εκείνων που το επόμενο διάστημα θα χάσουν τη δουλειά τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυτης εξαθλίωσης, αν ο λαός με την πάλη του δεν επιβάλλει μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.
Σαρωτικό σχέδιο «διαρθρωτικών μέτρων» για τις πρώην ΔΕΚΟ. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου αυτές είναι προσοδοφόρες για το μεγάλο κεφάλαιο και υπάρχει ενδιαφέρον (ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΤΤ), με μείωση ή και κατάργηση των κρατικών επιχορηγήσεων, αποφασιστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και εκτεταμένες απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: