Το νέο πακέτο μέτρων των κεφαλαιοκρατών

Στο «πακέτο» των βαθιά αντιδραστικών μέτρων, που εξετάζει η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνονται και μέτρα όπως:

1) Παραπέρα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με την εισαγωγή του νέου ενιαίου μισθολογίου, που θα οδηγήσει στην κατάργηση επιδομάτων και στη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα.
2) Μετάταξη εκατοντάδων ειδών πρώτης ανάγκης από το μεσαίο στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ καθώς και μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή στο μεσαίο, επιλογές που θα σηματοδοτήσουν νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.
3) Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης, που αυτόματα θα σημάνει αύξηση της τιμής του τόνου κατά 200 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εξομοίωση του ειδικού φόρου μπορεί να ισχύσει και από τον Γενάρη του 2011.
4) Περιορισμός του αριθμού των φορέων (υπηρεσίες, οργανισμοί, ΝΠΔΔ) του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τη μέθοδο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων που εκτός από μετατάξεις προσωπικού θα συνδυαστεί και με απολύσεις. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει αναφέρει ότι «η μονιμότητα του κάθε υπαλλήλου ισχύει όσο υπάρχει η οργανική θέση στην οποία υπηρετεί».
5) Περαιτέρω μείωση των συντάξεων που η κυβέρνηση κατατάσσει - αόριστα ακόμα - στις «υψηλές».
6) Κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών Συμβάσεων, αφού θα εφαρμοστεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που θέτει τις επιχειρηματικές συμβάσεις πάνω από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και βέβαια τις κλαδικές.
7) Την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», της ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.
8) Δραστικές περικοπές, στα πλαίσια του «Καλλικράτη», προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από τις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα προκληθούν αφ' ενός μαζικές απολύσεις, αφ' ετέρου υποβάθμιση ή και λουκέτο σε ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικά κέντρα κλπ.
9) Μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, με την παραπέρα παράδοση στο κεφάλαιο λιμανιών, αεροδρομίων, ακινήτων, κρατικών επιχειρήσεων και δημόσιας γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: