Επιστολή των κατοίκων της Κόνιτσας προς την κυβέρνηση για τις συνέπειες του "Καλλικράτη"

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι βουλευτές,
Σας απευθύνουμε μια ύστατη παράκληση να στρέψετε πραγματικά την προσοχή σας στους «Ακρίτες».
Να ακούσετε προσεκτικά τα προβλήματα μας τα οποία ξεκινούν από τη γεωγραφική διαμόρφωση του εδάφους που οδηγεί στην απομόνωση του δήμου μας.
Ο δήμος Κόνιτσας, που από 1 /1 /2011 θα λειτουργεί ως «Καλλικρατικός» δήμος, έχει 44 χωριά σκορπισμένα στα βουνά του Γράμμου και του Σμόλικα, με δύσκολο οδικό δίκτυο και έχει συγκοινωνίες το πολύ δυο φορές την εβδομάδα - ένα δρομολόγιο.
Πληροφορηθήκαμε ορισμένες αλλαγές που θα γίνουν στην πόλη μας. Αποχώρηση του στρατιωτικού τάγματος 583 Κόνιτσας, του δασαρχείου, της εφορίας (Δ.Ο.Υ.), του κτηνιατρείου, ένωση των δημοτικών σχολείων σε ένα (ενώ σήμερα τα δημοτικά σχολεία είναι τρία), αναστολή λειτουργίας του Ε.Π.Α.Λ. (επειδή έχει 42 μαθητές), μεταφορά των γραφείων Ο.Τ.Ε. και Δ.Ε.Η.
Πόσο θα είναι το οικονομικό όφελος του κράτους αν αυτά γίνουν όλα; Όλα θα λυθούν αν ξεσπιτωθούν λίγες ακόμα οικογένειες για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο; ή θα είναι καλύτερα να μην πάνε καθόλου στο σχολείο; Πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν αν στοιβαχτούν 200 μαθητές σε ένα ακατάλληλο κτίριο για τα χρόνια του δημοτικού.
Η Κόνιτσα απέχει 68 km από τα Ιωάννινα. Κάποια από τα χωριά της απέχουν 120 km. Απαιτείται με το λεωφορείο (με καλές καιρικές συνθήκες) μιάμιση ώρα έως την Κόνιτσα και άλλη μια ώρα έως τα Ιωάννινα, χωρίς να υπολογίσουμε τις ώρες που θα χάσει κάποιος περιμένοντας την ανταπόκριση του λεωφορείου.
Απαντήστε μου τώρα, ποιος είναι αυτός ο οποίος χωρίς δικό του όχημα θα καταφέρει να μεταβεί στα Ιωάννινα έως τις 12:30 και θα βρίσκεται μέχρι 13:30 στις διάφορες υπηρεσίες για να εξυπηρετηθεί;
Είναι βέβαιο ότι κανένας. Απλώς θα κουραστεί, θα ξοδευτεί, αλλά δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημά του.
Περιμέναμε με λαχτάρα την Εγνατία οδό η οποία τελικά απομόνωσε περισσότερο το δήμο μας ( η συγκοινωνία με τους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης γίνεται μέσω αυτής παρακάμπτοντας εντελώς την πόλη μας).
Επιπλέον η οικονομική κατάσταση της χώρας φέρνει το δήμο μας σε πρώτο υποψήφιο να δεχτεί τα πιο βαριά χτυπήματα.
Πριν λάβετε αποφάσεις για το κλείσιμο οποιασδήποτε υπηρεσίας του δήμου μας θα πρέπει να θυμηθείτε ότι:
Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και δύσκολες, αλλά εμείς ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ να ζούμε στον τόπο μας. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΜΕ ΓΙ΄ΑΥΤΟ;
Έχουμε το «προνόμιο» να είμαστε «ακρίτες». Δώστε μας τη δυνατότητα να έχουμε τα απαραίτητα.
Πιστεύουμε ότι λύσεις υπάρχουν, πρέπει όμως να τις συζητήσετε μαζί μας.
Με σεβασμό και έντονη επιθυμία να μη σβηστεί ο δήμος μας από το χάρτη της Ελλάδας αλλά και με έντονη αγωνιστική διάθεση.

Οι κάτοικοι του δήμου Κόνιτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: