Με προέδρους εργοδοτικών ενώσεων και στελέχη δοκιμασμένα σε προηγούμενες κυβερνήσεις ενίσχυσε τους τομεάρχες ο Αντ. Σαμαράς

Μήνυμα ενίσχυσης της έμπρακτης συναίνεσης στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα έστειλε με το νέο σχήμα των τομεαρχών ο Αντ. Σαμαράς, ρίχνοντας ταυτόχρονα το βάρος στα μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν «αλλαγής όλων» και την εμφανή σκοπιμότητα τακτοποίησης των εσωκομματικών ισορροπιών, το κυρίαρχο από τον πολυδιαφημισμένο κομματικό ανασχηματισμό ήταν το μήνυμα πλειοδοσίας σε νέα πιο γενναία φιλομονοπωλιακά μέτρα εντός και εκτός μνημονίου. Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή είναι το ότι η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ ενισχύθηκε με την απευθείας συμμετοχή «ανθρώπων της αγοράς».
Συγκεκριμένα, στο πλευρό των ήδη δοκιμασμένων στελεχών (Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Μηταράκης), ο πρόεδρος της ΝΔ τοποθέτησε ως αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομικών τον Π. Καρέλα, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τον Γ. Κασσιμάτη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Επιμελητηρίων, και τον Β. Κορκίδη, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Παραμένουν επίσης στα άλλα πόστα του οικονομικού επιτελείου οι Κ. Χατζηδάκης (Ανάπτυξης), Κυρ. Μητσοτάκης (Περιβάλλοντος), Ο. Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Γ. Πλακιωτάκης (Ναυτιλίας).
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει ότι το κόμμα του θα βάλει γερές πλάτες στις δρομολογημένες αντιλαϊκές ανατροπές σε Παιδεία και Υγεία, τοποθετώντας ως επικεφαλής των αντίστοιχων τομέων τους Α. Σπηλιωτόπουλο και Αθ. Γιαννόπουλο, που είναι γνωστοί τόσο για τη στοχοπροσήλωσή τους στη γραμμή της δικομματικής συναίνεσης και συνεργασίας, όσο και για την προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων ως υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ.
Ο Αντ. Σαμαράς άφησε ταυτόχρονα να διαφανεί ότι αποσκοπεί στη δημιουργία μιας εικόνας υπέρβασης των εσωκομματικών αντιθέσεων, αλλά και άσκησης πίεσης στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στο σχήμα των τομεαρχών ο Αντ. Σαμαράς συμπεριέλαβε στενούς συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, όπως ο Γ. Ανδριανός, ο Γ. Βλάχος, ο Στ. Καλαφάτης, κ.ά, αλλά και στελέχη που ήταν στο στρατόπεδο της Ντ. Μπακογιάννη κατά την περίοδο της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία, όπως οι Γερ. Γιακουμάτος, Αθ. Γιαννόπουλος, κ.ά.
Τέλος, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου διορίστηκε ο μέχρι χτες διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Γ. Μιχελάκης, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος αναλαμβάνει τομεάρχης Εξωτερικών. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε επίσης ότι συγκροτεί επιτροπή που θα διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο, υπό τον Τ. Νεράτζη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι επιδιώκει συναίνεση με την κυβέρνηση και στο ζήτημα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: