Συνάντηση του Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου Ηγουμενίτσας με τον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Χρ. Κατσούρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Συνάντηση, με σκοπό να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων, είχαμε με τον βουλευτή Θεσπρωτίας.

Τα μέλη του Δ.Σ. εκθέσαμε τη ζοφερή κατάσταση που προδιαγράφεται για τις επιχειρήσεις της Ηγουμενίτσας στο νέο έτος κι επισημάναμε πως αν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των λουκέτων στα καταστήματα.
Το εκρηκτικό μείγμα της πτώσης της κατανάλωσης και των υπέρογκων χρεών πολλών μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να αποβεί μοιραίο για τη βιωσιμότητα της αγοράς.
Οι νέες μειώσεις και οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις και οι περαιτέρω αυξήσεις των έμμεσων φόρων «τινάζουν στον αέρα» τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Συνέπεια αυτών, τα χρέη των επιχειρήσεων προς δάνεια, προμηθευτές και το δημόσιο είναι περισσότερα των εσόδων και αδύνατο να αποπληρωθούν.
Επαναλάβαμε το παλιότερο αίτημα, που είχαμε απευθύνει και μέσω της ΟΕΣΒΔΕΝ (Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας) πως τα χρέη πρέπει να «παγώσουν» για όσο καιρό κρίνει η κυβέρνηση πως διαρκεί η κρίση. Αυτό θα αποτελέσει πραγματική στήριξη προς τους μικρούς εμπόρους, την οποία, ως σήμερα, απολαμβάνουν μόνο οι τράπεζες.
Θεωρούμε απαράδεκτο να διώκονται οι μικρομεσαίοι για χρέη στον ΟΑΕΕ, στη ΔΕΗ και στην απόδοση ΦΠΑ κι αυτό πρέπει να σταματήσει, όπως κι η απαγόρευση θεώρησης βιβλίων λόγω χρεών. Από την άλλη, ζητήσαμε να θεσμοθετηθεί επιτέλους ο συμψηφισμός των χρεών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων.
Εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου για το σαθρό φορολογικό σύστημα που οδηγεί σε συνεχείς περαιώσεις τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους κι επιβραβεύει τους μεγάλους φοροφυγάδες. Αναφέραμε σαν παράδειγμα, ότι σε αυτούς που τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας, τα έξοδα (ενοίκια, μισθοί) προσμετρώνται σαν έσοδα.
Στο θέμα των ενοικίων των καταστημάτων, πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που να τα μειώνει σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, όπως μονομερώς αποφάσισε η κυβέρνηση για τα μισθώματα των δημόσιων υπηρεσιών.
Τον ενημερώσαμε πως θεωρούμε απαράδεκτη την απελευθέρωση των περιορισμών στην εγκατάσταση των πολυκαταστημάτων, απόφαση που έρχεται να προστεθεί σε όσες προηγήθηκαν και γιγάντωσαν τις υπεραγορές σε βάρος μας (απελευθέρωση ωραρίου, προσφορών, μείωση φορολογίας, υποαπασχολούμενους και κακοπληρωμένους υπαλλήλους). Ο κ. βουλευτής συμφώνησε πως η αύξηση των πολυκαταστημάτων δεν συνιστά ανάπτυξη.

Ειδικότερα, για τα τοπικά θέματα:
Εκφράσαμε την οργή των εμπόρων για τις «διευκολύνσεις» στη λειτουργία των κινεζικών καταστημάτων και την απουσία ελέγχων για το αν λειτουργούν νόμιμα. Ταυτόχρονα, εκθέσαμε το πρόβλημα του παραεμπορίου που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, καθώς απουσιάζει κάθε έλεγχος από τα τοπικά όργανα και τις υπηρεσίες οικονομικού εγκλήματος.
Ζητήσαμε να προβλεφθεί η σύνδεση του λιμανιού με την τοπική αγορά, καθώς μέχρι σήμερα τα «κέρδη» των καταστημάτων από τη λειτουργία του είναι η αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου, τους καλοκαιρινούς μήνες, των ήδη επιβαρημένων δρόμων του κέντρου, δίχως αποζημίωση από την ΟΛΗΓ Α.Ε. Πιστεύουμε πως εκτός από τη λειτουργία εσωτερικού λεωφορείου, πρέπει να γίνει ανάπλαση της χερσαίας ζώνης από το νέο λιμάνι και δημιουργία πεζοδρόμου κατά μήκος της προβλήτας.
Αν’ αυτού, η ΟΛΗΓ Α.Ε. στηρίζει με την απάθειά της την παράνομη δράση του Duty Free το οποίο ανταγωνίζεται τις επιχειρήσεις της πόλης, πουλώντας σε κατοίκους της, δίχως εισιτήριο ταξιδιού.
Επαναλάβαμε την πάγια θέση μας για διατήρηση και αναβάθμιση των τμημάτων του παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου, πράγμα στο οποίο συμφώνησε ο κ. βουλευτής, που θα αναλάβει δράση άμεσα.
Στο θέμα των μεταναστών, συμφωνήσαμε πως πρέπει άμεσα να προωθηθεί η λύση της δημιουργίας κέντρου υποδοχής, ώστε να εξασφαλίζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη, τροφή και να προστατεύεται παράλληλα ο ντόπιος πληθυσμός από τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών ή φαινόμενα εκδήλωσης βίας.
Εκφράσαμε την επιθυμία, με πρωτοβουλία του κ. βουλευτή να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων και των τοπικών αρχών σε επίπεδο νομού, ώστε να σχεδιαστεί μια συνολική ανάπτυξη της Θεσπρωτίας κι ανάδειξη των προτερημάτων της. Θεωρούμε πως αν αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας κι αποκτήσει «ταυτότητα» υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για αύξηση του εσωτερικού κι εξωτερικού τουρισμού, που θα βελτιώσει σημαντικά το κατά κεφαλήν εισόδημα όλων μας. Ο κ. βουλευτής αποδέχτηκε την πρόταση και επισήμανε πως αρχικά γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ηγουμενίτσα, που θα φανεί από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Κλείνοντας, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στο μέλλον, έχοντας περισσότερα ουσιαστικά να συζητήσουμε για τις δράσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: