Κινητοποίηση των εμπορικών συλλόγων στην Πελοπόννησο

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Ε.Σ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ομόφωνα εκφράζει ο εμπορικός κόσμος της Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας την αγανάκτησή του για τη σημερινή οικονομική κατάσταση και την πορεία που έχει χαραχθεί για την αγορά.

Ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν η μια πίσω από την άλλη.
Έμποροι και εργαζόμενοι μένουν άνεργοι και οι οικογένειές τους στο δρόμο.
Κάθε λίγο ανακοινώνονται νέα μέτρα, ενισχύοντας το αδιέξοδο.
Τρείς «φορολογικές μεταρρυθμίσεις» μέσα σε ένα χρόνο. Όλες στο πνεύμα του άγριου κυνηγητού του στεγασμένου εμπορίου, του μόνιμου εύκολου στόχου κάθε ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Δεν κόβεις απόδειξη, πας φυλακή.
Δεν καταβάλεις εμπρόθεσμα τις οφειλές σου, πας φυλακή.
Δεν καταβάλεις το ΦΠΑ, πας φυλακή.
Από την άλλη χορός δισεκατομμυρίων στη μαύρη οικονομική δραστηριότητα του παραεμπορίου μένει ανεξέλεγκτος. Μόνο τα λαθραία να πιάνανε θα λύνανε το πρόβλημα χρέους της χώρας.
Όμως είναι πιο εύκολη η ποινικοποίηση της οικονομικής ζωής των μικρών. Είναι πιο εύκολο να χτυπάνε αυτούς που στο αδιέξοδο που έχουν έρθει, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να διαλέξουν ποια υποχρέωση θα καλύψουν και ποια θα αφήσουν.
Μέτρα όπως κατάργηση του ΚΒΣ, εφαρμογή ενός ενιαίου λογικού ΦΠΑ, μείωση των φορολογικών συντελεστών, όλοι συμφωνούν ότι θα βοηθούσαν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και στην αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας. Κυριότερα ένα σταθερό δίκαιο και αναλογικό φορολογικό πλαίσιο θα προσέλκυε επενδύσεις και θα εμπέδωνε αίσθημα ασφάλειας και αποδοχής του πολίτη προς το κράτος.
Μιλάμε όμως σε ώτα μη ακουόντων.
Σε μια αγορά με χιλιάδες καταστήματα να κλείνουν, στήνεται αργά και σταθερά το νομικό πλαίσιο για εγκατάσταση πολυκαταστημάτων σε κάθε γωνιά της χώρας. Κατακλείσανε ήδη τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τώρα ξεχύνονται παντού. Ανεξέλεγκτα. Χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Χωρίς χρήσεις γης. Χωρίς να υπολογίζεται πόσα μικρά καταστήματα θα κλείσουν και πόσες οικογένειες θα μείνουν χωρίς εισόδημα.
Πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά. Μέσα στις πόλεις, έξω από τις πόλεις. Παντού. Η χώρα λεηλατείται από αλλοδαπούς κολοσσούς, που κατακλύζουν την αγορά.
Τα Υπουργεία από την άλλη φτιάχνουν προσεκτικά το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς κατά τις ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων. Εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες. Χωρίς περιορισμούς, χωρίς όρους.
Ωράριο. Κυριακές. Όλα στην υπηρεσία των λίγων. Απαξίωση και ερημοποίηση των εμπορικών κέντρων των πόλεων, λόγω αδιαφορίας, προς όφελος των περιφερειακών υπερκαταστημάτων.
Η διάλυση της αγοράς ολοκληρώνεται με τις αλλαγές που επέρχονται στο πλαίσιο για το πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο. Ακόμα κι αυτοί οι ελάχιστοι όροι που υφίστανται, καταργούνται. Δρομολογείται η αδειοδότηση χωρίς κοινωνικά κριτήρια, ακόμα και σε νομικά πρόσωπα. Προωθείται η δυνατότητα παρουσίας πλανόδιων ακόμα και μέσα στις οργανωμένες εμπορικές αγορές. Συζητείται η κατάργηση της αναλογίας γεωργικών-βιομηχανικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
Με το πρόσχημα της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων, προωθούνται μέτρα διάλυσης της αγοράς. Κι όλα αυτά δήθεν είναι εντολές της τρόικας.
Το Ελληνικό νόμιμο στεγασμένο Εμπόριο, οι Έμποροι της Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας
Λέμε ΟΧΙ σε αυτές τις μεθοδεύσεις, που μόνο σκοπό έχουν να εξαφανίσουν τη μικρή οικογενειακή εμπορική επιχείρηση.
Λέμε ΟΧΙ στα αλλεπάλληλα φοροεισπρακτικά, εξοντωτικά μέτρα.
Λέμε ΟΧΙ στις Συμπληγάδες των πολυκαταστημάτων και του παράνομου υπαίθριου εμπορίου.
Λέμε ΟΧΙ στη συνεχή συρρίκνωση των αμοιβών των εργαζομένων.
Λέμε ΟΧΙ στη μείωση των εισοδημάτων μας.
Στη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Άστρος την 13-2-2011, αποφασίστηκε ομόφωνα:
•Η συμμετοχή των εμπόρων της περιφέρειάς μας στις τριήμερες κινητοποιήσεις της ΕΣΕΕ, 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου.
•Η ανάρτηση στις προθήκες των καταστημάτων αφίσας.
•Η διάδοση των θέσεων του Ελληνικού Εμπορίου με κάθε πρόσφορο τρόπο.
•Η παράσταση στις Περιφέρειες και στις κρατικές αρχές της Ομοσπονδίας εκπροσώπων μας και η επίδοση υπομνημάτων διαμαρτυρίας.
•Το γενικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 Φεβρουαρίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προτείνει στους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη της να προβούν σε σειρά ενεργειών για την προβολή των θέσεών μας σε τοπικό επίπεδο. Τέτοιου είδους ενέργειες είναι:
•Η διανομή εντύπου με τις θέσεις του Ελληνικού Στεγασμένου Εμπορίου.
•Η παραχώρηση κατά τόπους συνεντεύξεων τύπου.
•Η παράσταση στις τοπικές αρχές (Δήμος, ΔOΥ κλπ) και η επίδοση του κοινού υπομνήματος διαμαρτυρίας.
•Η συσκότιση των εμπορικών κέντρων σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο, για τρεις ώρες την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, το βράδυ και η σιωπηρή διαμαρτυρία των εμπόρων σε κεντρικό σημείο των πόλεων.
•Η κατάληψη πεζοδρομίων και πεζοδρόμων με εμπορεύματα μπροστά από το κάθε κατάστημα, το πρωί της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου.
•Η συγκέντρωση εμπόρων και η διανομή έντυπου υλικού με τις θέσεις μας την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου σε κεντρικά σημεία των πόλεων.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, εκτός από τις ενέργειες που θα κάνει σε περιφερειακό επίπεδο, θα είναι κοντά σε κάθε Εμπορικό Σύλλογο, για ό,τι χρειαστεί.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πρέπει να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις μας την απρόσκοπτη λειτουργία. Θα αφήσουν τις οικογένειές μας να επιβιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: