Ανακοίνωση για το αντιδραστικό σχέδιο των συγχωνεύσεων σχολείων

Η κατάργηση από την κυβέρνηση 2.000 περίπου νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, είναι ένα έγκλημα ενάντια στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Αποτελεί πρόκληση το επιχείρημα της κυβέρνησης, πως καταργεί σχολεία δήθεν για παιδαγωγικούς λόγους.
Για ποια παιδαγωγική μιλάει το Υπουργείο Παιδείας; Την παιδαγωγική του σχολείου της αγοράς, της ταξικής διαφοροποίησης, της επέλασης των χορηγών, της κατάρτισης και των δεξιοτήτων, της σχολικής διαρροής. Την παιδαγωγική αυτή, την απορρίπτουμε!
Οι εύηχοι βερμπαλισμοί, γνώριμο της ΠΑΣΟΚ-ικής διαλέκτου, για την «ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιολόγηση των υποδομών, την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας», δεν εξαπατούν κανένα.
Στόχος της πλουτοκρατίας - Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ είναι η διαμόρφωση του «σχολείου της αγοράς».
Αξιοποιεί την καπιταλιστική κρίση, για να μεταφέρει σε επίπεδο Περιφέρειας το βασικό σχεδιασμό και την ευθύνη της εκπαιδευτικής πολιτικής, για να σπάσει τον όποιο ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, να κάνει πράξη τη διαφοροποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων και να υψώσει εμπόδια στη φοίτηση των παιδιών μας και μας θέλει συμμέτοχους στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και στο σχολείο της αγοράς.
Αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα μας, χρόνια τώρα, θέλουν να κανονίζουν τα προγράμματα του σχολείου, να διαμορφώνουν την προσωπικότητα των παιδιών μας, για να τα κάνουν πιο βολικά και πειθήνια για την εκμετάλλευσή τους.
Οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων και οι καταργήσεις σχολείων ετοιμάζουν σχολικές μονάδες - απρόσωπα εργοτάξια, σε μεγέθη (500-600 μαθητών) που θα διευκολύνουν μόνο τις επιχειρήσεις - χορηγούς. Με διαφοροποιημένο πρόγραμμα για τους μαθητές, με γονείς - πελάτες, με υποταγμένους, φτηνούς και περιπλανώμενους εκπαιδευτικούς, με μάνατζερ και «σπόνσορες» τα μονοπώλια.
Το «νέο Καλλικρατικό σχολείο» το «αποκεντρωμένο - αυτoδιαχειριζόμενο - αυτόνομο», θα λειτουργεί όχι με ευθύνη του κράτους, ενιαία για όλα τα παιδιά, αλλά με ευθύνη της «τοπικής κοινωνίας» (βλ., Δήμους και Περιφέρειες, γονείς και επιχειρήσεις).
Σχολεία που θα μπορούν να προσελκύουν «χορηγούς» (μονοπωλιακούς ομίλους), έμπορους της παιδείας.
Θα δημιουργηθούν έτσι σχολεία δύο κατηγοριών.
Σχολεία των πλούσιων δήμων και σχολεία των φτωχών που θα «κυνηγούν» «χορηγούς» για την οικονομική τους επιβίωση, ενώ οι γονείς αν θέλουν ένα «καλό σχολείο», θα καλούνται να πληρώνουν ακόμα περισσότερα από ότι πληρώνουν σήμερα.
Η αντιδραστική - αντιλαϊκή νέα διοικητική δομή για την εκπαίδευση πρέπει να βρει απέναντί του την οργανωμένη δύναμη του λαϊκού παράγοντα. Τους εκπαιδευτικούς, τη νεολαία, εμάς τους γονείς αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους και αγρότες.
Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης να μην περάσουν.
Ενιαίος αγώνας για:
· Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους
· Απόρριψη της νέας Διοικητικής δομής στο σχολείο κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ.
· Ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς ταξικούς φραγμούς και φυλετικές διακρίσεις.
· Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή
· σύστημα δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών μετά την υποχρεωτική ολοκλήρωση του δωδεκάχρονου σχολείου.
· ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση
· Αύξηση δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
•μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για όλους, χωρίς ευελιξίες και μαθητείες, μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στην εκπαίδευση
ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ - ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει.
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: