Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Κατάληψη κοινόχρηστων χώρων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, με διάθεση συνεργασίας και πνεύμα συναίνεσης, έστειλε επιστολή αρκετές μέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας, εκθέτοντας το πρόβλημα της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, κυρίως από τραπεζοκαθίσματα, που σε αρκετές περιπτώσεις ζημιώνει τα εμπορικά καταστήματα, εμποδίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών και κυρίως των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.
Το πρόβλημα παραμένει άλυτο πολλά χρόνια, λόγω της απροθυμίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής να επιβάλλει την τάξη για λόγους γνωστούς στον πρώην δήμαρχο κι άγνωστους σε μας.
Ζητήσαμε από τη νέα δημοτική αρχή, ενόψει του Πάσχα, να προστατεύσει τις εμπορικές επιχειρήσεις και να διορθώσει τα κακώς κείμενα, χωρίς να φτάσουμε στα άκρα που είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανονισμού πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων.
Λάβαμε την προφορική διαβεβαίωση ότι θα παρέμβει η δημοτική αστυνομία, ώστε να περιοριστούν τα ακραία φαινόμενα κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.
Δυστυχώς, μείναμε στα λόγια.
Αν – ελπίζουμε πως όχι – επιλογή και του νέου Δήμου Ηγουμενίτσας είναι η διατήρηση της αταξίας σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων και των πεζών, για μας είναι πρωτεύον η προστασία της ισονομίας για όλες τις επιχειρήσεις και τους συμπολίτες. Θεωρούμε δε, αδιανόητο να συζητούμε για συνθήκες σύγχρονης πόλης, όταν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες δεινοπαθούν για να κινηθούν στο κέντρο.
Έπειτα από αυτό, στέλνουμε προς δημοσίευση την επιστολή με ημερομηνία 5 Απριλίου, την οποία δεν δημοσιεύσαμε τότε, λειτουργώντας εμπιστευτικά προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας.
Το συγκεκριμένο γεγονός είναι σημαντικό για το διοικητικό συμβούλιο που προσδοκούσε σε κατανόηση από τη νέα δημοτική αρχή και κακό σημάδι για μελλοντική συνεργασία.
Καλούμε, δε, τη δημοτική αρχή να πράξει, άμεσα, τα αυτονόητα.
Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πως απόλυτα υπεύθυνος για αυτό είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Ο Εμπορικός Σύλλογος μπορεί να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την επιβολή της νομιμότητας, αλλά δεν μπορεί να την επιβάλει.
Εκτός αυτού, επιφυλασσόμαστε για τη διεκδίκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος των συναδέλφων που πλήττονται.

Ακολουθεί η επιστολή από 5 Απριλίου 2011:

Θέμα: «Εύρυθμη λειτουργία πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων»
Πιστεύουμε πως έχει περάσει ικανός χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων σας, ώστε να σας ζητήσουμε να επιλύσετε ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί αρκετούς συναδέλφους.
Αφορά στην άναρχη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – καφετέριες, ταβέρνες – στον πεζόδρομο της Γρ. Λαμπράκη και τους γύρω πεζοδρόμους, καθώς και στα πεζοδρόμια του κέντρου της πόλης.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή υπήρξε απρόθυμη να δώσει λύση, για λόγους άγνωστους σε μας. Μάλιστα, μετά τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Κύπρου, Εθνικής Αντίστασης, Ελευθερίας και Ευαγγελιστρίας, η κατάσταση επιδεινώθηκε, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει.
Θεωρούμε πως ο υπάρχων κανονισμός είναι αρκετά αυστηρός και για αυτό προσδοκούσαμε να υπάρχει συναινετική διάθεση από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προς τους εμπόρους, ώστε με αμοιβαίες συμφωνίες να εξυπηρετούνται οι ίδιοι χωρίς να προκαλούν προβλήματα στους συναδέλφους.
Σας αναφέρουμε, σαν παράδειγμα, ότι οι καταναλωτές, για λόγους ψυχολογίας, αποφεύγουν να ψωνίζουν σε καταστήματα που γειτνιάζουν με άλλα, όπου θα γίνουν αντικείμενο σχολιασμού και παρατήρησης από τους θαμώνες τους.
Επίσης, σε κάποια σημεία ο πεζόδρομος της Γρ. Λαμπράκη είναι απροσπέλαστος από τους πεζούς ή ακόμη χειρότερα, αν παραστεί ανάγκη, από κάποιο ασθενοφόρο.
Δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες των καφετεριών θεωρούν πως η μη εφαρμογή του κανονισμού συνιστά αδυναμία και συμπεριφέρονται χωρίς κανένα σεβασμό και κατανόηση, με μόνη επιδίωξη τον προσπορισμό του μέγιστου δυνατού κέρδους. Ενοικιάζουν μικρά καταστήματα κι εκμεταλλεύονται τους δημόσιους χώρους. Περιφράσσουν τους «χώρους» τους με ζαρντινιέρες για να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Αδιαφορούν για εμπόρους και πολίτες οι οποίοι, επίσης, διαμαρτύρονται .
Ζητούμε τη συνδρομή σας, ώστε να επιλυθεί, άμεσα, το πρόβλημα, Παρακαλούμε να τους γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις ώστε να συμμορφωθούν. Μπορούν να χρησιμοποιούν περισσότερο χώρο από αυτόν που τους αναλογεί, σε λογικά πλαίσια, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις έκθεσης εμπορευμάτων από κάποιους συναδέλφους.
Αρκεί να κατανοήσουν ότι η ελευθερία τους τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.
Κι ότι οι πολίτες πρέπει να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα, στα πεζοδρόμια της πόλης, ιδιαίτερα οι μητέρες με καρότσια. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί αν υπάρξει κάποιο ατύχημα για τέτοιου είδους λόγο.
Πλησιάζει η περίοδος του Πάσχα και μέσα στα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο, αυτό περισσεύει.
Δυστυχώς, αν συνεχίσουν την ίδια τακτική ή επανέλθουν μετά από λίγο καιρό στην παρούσα ασφυκτική κατάσταση, θα ζητήσουμε, επιτακτικά, την εφαρμογή του κανονισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: