Όχι στην κατεδάφιση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

Η κυβέρνηση με την ΕΕ και σε αγαστή συνεργασία με τους μεγαλοεργοδότες έχουν βάλει στόχο την οριστική κατεδάφιση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), πετώντας απ’ έξω από τον θεσμό, πάνω από 150.000 εργαζόμενους.

Σε αυτό το νέο έγκλημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η Π.Α.Σ.ΕΒΕ στέκεται όχι μόνο ενάντια, αλλά ταυτόχρονα διεκδικεί την ένταξη και των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ στο θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, που ενώ εργάζονται ακριβώς με τις ίδιες συνθήκες με τους μισθωτούς εργαζόμενους είναι καταδικασμένοι να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα για να συνταξιοδοτηθούν.
Ο θεσμός των ΒΑΕ, που κατακτήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες με σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, αποτελεί τη βασική και ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών του επαγγελματικού κινδύνου και της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες.
Οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται θα σημάνουν:
• Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης 5 - 7 χρόνια.
• Νέα μείωση μισθών και συντάξεων.
• Περεταίρω συρρίκνωση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Καταδικάζουμε την προσπάθεια και ορισμένων από τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές από το χώρο μας που στηρίζουν την κατάργηση των ΒΑΕ με μόνο κριτήριο τη μείωση του κόστους εργασίας αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των εργαζόμενων και των ίδιων.

Είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των εργαζομένων.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ το πλαίσιο αιτημάτων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, διεκδικώντας ταυτόχρονα και για τους συναδέλφους ΕΒΕ την ένταξή τους στα ΒΑΕ επαγγέλματα.
1. Να μην αποχαρακτηριστούν τα ΒΑΕ εκτός αυτών που έχουν εκλείψει. Όχι στον διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μόνιμη και πλήρης δουλειά για όλους.
2. Για τα ΒΑΕ 6ωρη δουλειά - 5ήμερο, 30ωρο.
3. Μείωση ορίου συνταξιοδότησης, 55 για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες, με τη γενική μείωση των μη ΒΑΕ σε 60 και 55.
4. Λήψη όλων των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, ανάπτυξη των υποδομών και των διαδικασιών που απαιτούνται, για πρόληψη επαγγελματικού κινδύνου.
5. Δημιουργία κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας, στα πλαίσια αποκλειστικά Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο προστασίας της υγείας και ασφάλειας.
6. Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ιδιαίτερη φροντίδα για έγκυες και γενικότερα εργαζόμενες γυναίκες.
7. Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα, όπως στις νοσηλεύτριες, να απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
8. Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής, όπως εξαερισμός, κλιματισμός, επίπεδο θορύβου κλπ. στους χώρους εργασίας.
9. Κατοχύρωση ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου η οποία θα είναι ανεξάρτητη από το καθεστώς συνταξιοδότησης. Το επασφάλιστρο να βαραίνει μόνο τον εργοδότη.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ, στα επαγγέλματα των ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ που έχουν τέτοιο χαρακτήρα, με σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

Η Γραμματεία της Π.Α.Σ.ΕΒΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: