Τα "αντικειμενικά" κριτήρια ξανάρχονται!

Επιστρέφουν τα "αλήστου μνήμης" αντικειμενικά κριτήρια δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους για να αντιμετωπιστεί η δήθεν φοροδιαφυγή των μικρών εμπόρων, βιοτεχνών κι επαγγελματιών.
Πρόκειται για έναν υποκειμενικό τρόπο φορολόγησης που στηρίζεται στο δόγμα "δεν εισπράττεις όσα δηλώνεις, αλλά όσα η κυβέρνηση θα ήθελε να εισπράττεις". Για να σε φορολογεί ανάλογα, δηλαδή.
Ο λόγος της επαναφοράς τους, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο είναι "γιατί δεν πρέπει να επωμίζονται τα βάρη μόνο οι μισθωτοί κι οι συνταξιούχοι". Κι επειδή, δεν πρέπει να φορολογηθούν οι εφοπλιστές, για παράδειγμα, ποιοί μένουν για να τους τα πάρουν; οι γνωστοί "φοροφυγάδες", οι οποίοι από το τόσο χρήμα που συγκέντρωσαν κλείνουν μαζικά τις επιχειρήσεις τους!
Για τη νέα φορολόγηση, λοιπόν, θα λαμβάνεται υπόψιν το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή όπου ασκείται, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, η προϋπηρεσία του επαγγελματία, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, τους υπαλλήλους που απασχολούνται και άλλα. Όλα αυτά τα "αντικειμενικά", τα οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση εξασφαλίζουν και τα αντίστοιχα έσοδα.
Έτσι, σε περίπτωση που δηλώνονται λιγότερα έσοδα από αυτά που ορίζει ο "αντικειμενικός" τρόπος φορολόγησης, δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Θα λαμβάνεται, όμως, η περιουσιακή κατάσταση, ώστε αν τα τεκμήρια διαβίωσης είναι μεγαλύτερα από τα αντικειμενικά κριτήρια, αυτά θα αποτελούν το μέτρο φορολόγησης.
Έτσι, με τα "αντικειμενικά" έσοδα θα μπορεί πλέον η κυβέρνηση να σβήνει τα οφειλόμενα ποσά της φοροδιαφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων, που εξάλλου δεν είναι παρά μερικές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ! Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: