Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΕΣΒΔΕΝ για το 2012 στην Άρτα

Στην Άρτα πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΕΣΒΔΕΝ, την Κυριακή 13 Μαΐου 2012.
Το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η μεγάλη απουσία Αντιπροσώπων από τους εμπορικούς συλλόγους, σε βαθμό που να θεωρείται η χειρότερη Γενική Συνέλευση από τη σύσταση της Ομοσπονδίας.
Τα αίτια της στάσης των Αντιπροσώπων είναι κάτι που πρέπει, άμεσα, να αναζητήσει η νέα διοίκηση - ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2011 -, αφού σε άλλη περίπτωση θα κινδυνέψει η ίδια η υπόσταση της ΟΕΣΒΔΕΝ.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου έγινε εκτενής αναφορά στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως διαμορφώνεται με την ψήφιση των Μνημονίων και τη βαθιά ύφεση των επιχειρήσεων.
Αναλύθηκε το γεγονός ότι τα επώδυνα μέτρα δεν στοχεύουν στον περιορισμό του χρέους, αλλά στη διάσωση των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, καθώς και στην περαιτέρω αύξηση των κερδών των ολιγοπωλίων.

Επισημάνθηκε ότι ο μόνος δρόμος είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και η χάραξη μιας νέας πορείας που θα οδηγήσει στην ανάταξη της Εθνικής Οικονομίας. Ανάταξη με γνώμονα την επαναχάραξη και την αυτονομία της Εθνικής Στρατηγικής, ακόμη κι αν αυτό πρέπει να οδηγήσει σε γενναίες αποφάσεις τους Έλληνες πολίτες και τους μικρούς εμπόρους κατ' επέκταση.
Για ακόμη μια φορά έγινε σαφές ότι η "Ενωτική Πρωτοβουλία" απαγκίστρωσε την ΟΕΣΒΔΕΝ από κάθε κομματικό εναγκαλισμό, θέτοντας τον συνδικαλισμό σε πρώτο ρόλο.
Από την πλευρά της μειοψηφίας - "Αγωνιστική Συνεργασία" - δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι η Ομοσπονδία πρέπει να θέσει σαν πρώτο στόχο τις κινητοποιήσεις στη Βορειοδυτική Ελλάδα, όπως και το ό,τι πρέπει να συμπαραταχθεί με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανατροπή του καπιταλισμού και την απαγκίστρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην κριτική που άσκησε προς τη διοίκηση δεν διαφώνησε στο θεωρητικό μέρος των αιτιών της κρίσης, αλλά τόνισε πως η Ομοσπονδία έπρεπε να είναι περισσότερο αγωνιστική και να θέσει αγωνιστικούς στόχους στον προγραμματισμό.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, ο διοικητικός απολογισμός δεν εγκρίθηκε, χωρίς, ταυτόχρονα να απορριφθεί - ισοψηφία.
Το γεγονός αυτό, ίσως, θέσει την ΟΕΣΒΔΕΝ σε καθεστώς διοικητικής αστάθειας, πράγμα που θα ξεκαθαριστεί στο προσεχές διάστημα.
Η μεγάλη απουσία των Αντιπροσώπων μπορεί να εκληφθεί σαν έμμεση αποδοκιμασία του εξάμηνου διοικητικού απολογισμού και θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις από τη στάση που θα κρατήσουν οι εμπορικοί σύλλογοι της ΒΔ Ελλάδας προς το διοικητικό συμβούλιο.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: