Επιστολή της ΕΣΕΕ στο Jumbo

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΔΥΣΦΗΜΙΣΤΙΚΗ «ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ» ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΑΣ

Προς
Πρόεδρο ΔΣ JUMBO AE
κ. Βακάκη Απόστολο

Κύριε Πρόεδρε,
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας έχει κυριολεκτικά ξεσηκωθεί από το νέο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα της εταιρείας σας με τίτλο «Jumbo που σας χρειάζεται». Η σχετική διαφήμιση είναι σαφώς προσβλητική για το επάγγελμά μας, καθώς προβάλλει τον ισχυρισμό ότι, εκτός από εσάς, οι λοιποί Έλληνες έμποροι είμαστε περίπου «κλέφτες» και δήθεν εξαπατούμε συστηματικά τους καταναλωτές, που ως μόνη λύση έχουν την καταφυγή στα καταστήματά σας, προκειμένου να προστατευθούν από όλους εμάς που έχουμε κάνει την αισχροκέρδεια επάγγελμα. Είναι κρίμα, εσείς που στο παρελθόν έχετε βραβευθεί επανειλημμένα για τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματά σας να καταφεύγετε σε μία τόσο φθηνή αρνητική διαφήμιση.
Παράλληλα, το μήνυμα «Jumbo που σας χρειάζεται» αποτελεί παράφραση της κλασσικής ελληνικής φράσης «ξύλο που σας χρειάζεται» (όπως φαίνεται και από το τηλεοπτικό μήνυμα όπου ένα ξύλο οδηγείται προς την οθόνη). Ίσως δεν έχετε αντιληφθεί τον κίνδυνο να δημιουργεί τεχνηέντως «αγανάκτηση», που με την σειρά της μπορεί να προτρέπει ή να οδηγεί σε πράξεις βίας, ιδιαίτερα τα παιδιά, που στο μυαλό τους έχετε ταυτιστεί με την έννοια του «παιχνιδιού». Κατά συνέπεια, διακινδυνεύετε να γίνει το μήνυμά σας ένα πολύ επικίνδυνο και ακατάλληλο «παιχνίδι».
Δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί αν πράγματι σοβαρολογείτε, όμως έχετε υπερβεί σοβαρά τα εσκαμμένα. Το διαφημιστικό μήνυμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα μέλη μας, καθώς βλάπτεται σοβαρά η τιμή και η υπόληψή τους ως επαγγελματιών, ενώ κατασυκοφαντείται η δραστηριότητά μας εν γένει, ως συλλήβδην κακόβουλη και εκμεταλλευτική.

Σε αυτή την εποχή της ύφεσης και της έντονης οικονομικής δυσπραγίας, θεωρούμε ότι ενέργειες σαν τη δική σας είναι κοντόφθαλμες και αναποτελεσματικές, επιτείνουν την κρίση και διώχνουν τον κόσμο από τις αγορές, καθώς περνούν το μήνυμα του μηδενισμού και της απάτης, ενώ αυτό είναι το λιγότερο που χρειάζεται η αγορά, η επιχείρησή σας και οι συνάδελφοι. Σας μεταφέρουμε δε ότι πολλοί από αυτούς ήδη ετοιμάζονται να καταφύγουν στα δικαστήρια, καταθέτοντας μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και ζητώντας αποζημιώσεις για σοβαρή ηθική βλάβη. Θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί, καθώς θα αντιληφθείτε το άστοχο της ενέργειάς σας και θα προχωρήσετε μόνοι σας στην απόσυρση της απαράδεκτης αυτής καμπάνιας.
Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε να αποσύρετε εντός της σήμερον τα σχετικά μηνύματα, άλλως θα προτρέψουμε τα μέλη μας να καταφύγουν εναντίον σας μαζικά στα δικαστήρια, ενώ παράλληλα θα καταγγείλουμε αυτήν την δυσφημιστική για τον κλάδο ενέργειά σας σε κάθε αρμόδια αρχή, που από το νόμο έχει την αρμοδιότητα να κρίνει ανάλογα μηνύματα και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ελπίζουμε στην θετική ανταπόκρισή σας.

1 σχόλιο:

M. MILIOU είπε...

Δε θα διαφωνήσω με το "πνεύμα" του κειμένου, ούτε με το σκοπό που αντιλαμβάνομαι πως έχει.
Ωστόσο θα ήθελα να σχολιάσω το γεγονός της λογοκρισίας αυτό καθαυτό. Από πότε στην Ελλάδα της ελέυθερης έκφρασης και που γνωρίζουμε, οι διαφημίσεις άρχισαν να "παρεξηγούνται", να ερμηνεύονται και να παρερμηνεύονται και να θίγουν καταστάσεις κατά το δοκούν; Τώρα αν νομίζετε ότι το νέο σλόγκαν "ρουφάμε και μιλάμε", είναι καλύτερο και δεν θίγει τα κακώς κείμενα της αισχροκέρδειας της πλειοψηφίας των εμπόρων, εγώ ως καταναλώτρια "πάω πάσο".
Είναι έτσι όμως; Γιατί οι θιγμένοι δεν προβληματίζονται για το τι είναι αυτό που οδηγεί τον κόσμο στα Jumbo τελικά και όχι σε άλλου είδους καταστήματα πώλησης παρόμοιων ειδών. Έκεί είναι η ουσία τπυ πράγματος και όχι στο πολύ εύστοχο κατ'εμέ παραφρασμένο μήνυμα, -γι'αυτό και ενόχλησε- "άρε ένα χέρι ξύλο που σας χρειάζεται;"
Όσοι μάλιστα ζείτε στην επαρχία και έχετε αγανακτήσει από την έλλειψη ευκαιριών στις καθημερινές σας αγορές, αφού για να μη θίξουμε τους μικροεμπόρους που "θησαυρίζουν" δεν επιτρέπουμε να ανοίξουν πολυκαταστήματα γιατί θα υπάρξει μαρασμός του τοπικού εμπορίου και διαφυγόντα κέρδη, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ...
Αμ πως, που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Αυλωνίτης!!!!!!!!!Έτσι έχουν τα πράγματα αγαπητοί και "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται", όπως εύστοχα έλεγε και η γιαγιά μου!
Συγγνώμη για το ύφος, αλλά βρήκα την ευκαιρία να εκφραστώ ΕΛΕΥΘΕΡΑ....αν θέλετε το δημοσιεύετε, αν όχι καλή καρδιά!!!!!!!!!