Το δόγμα του σοκ!

Τα ηλεκτροσόκ του Δρ. Κάμερον σε ψυχικά ασθενείς, στη δεκαετία του '50, με σκοπό την ψυχολογική παράλυση των θυμάτων του, αποτέλεσαν το βασικό εργαλείο των σχεδιασμών της CIA για την επικράτηση του καπιταλισμού. Μέσω του δόγματος του σοκ, αναπτύχθηκε η θεωρία ότι θα μπορούσε να ξεπουληθεί η περιουσία μιας χώρας στο κεφάλαιο, σε συνθήκες γενικής απορρύθμισης.
Ο Μίλτον Φρίτμαν πέρασε από τα ηλεκτροσόκ στην οικονομική θεωρία του σοκ: πρώτο πεδίο δοκιμών, η Χιλή του Πινοσέτ.
Το πραξικόπημα του Πινοσέτ έπρεπε να μοιάζει με πόλεμο, ήταν ο προπομπός του μελλοντικού "Σοκ και Δέος". Με την παρέμβαση των αμερικανών οικονομολόγων και των μυστικών υπηρεσιών προκλήθηκαν τεχνητές απεργίες και διαδηλώσεις. Ο Αλιέντε δολοφονείται.
Και τότε άρχισε η θεραπεία-σοκ: πλήρης απελευθέρωση της οικονομίας, σε συνθήκες τρομοκράτησης του λαού. Ένας ανίκητος εχθρός εφευρέθηκε, ο μαρξισμός. Η οικονομική εξαθλίωση συνδέθηκε με τα βασανιστήρια των αντιφρονούντων.
Αλλά...το μοντέλο της χούντας δεν αρκούσε...
Ο ιός της απελευθερωμένης αγοράς εξαπλώνεται με την αμερικανοκίνητη χούντα στην Αργεντινή. Σοκ και φτώχεια...τα βασανιστήρια τελειοποιούνται πάνω σε φοιτητές και συνδικαλιστές. Ακόμη κι εγγύους. Είναι η αναμόρφωση μιας νέας κοινωνίας σκλάβων.
Οι ΗΠΑ που τοποθετούν δικτατορίες στη λατινική Αμερική πέφτουν θύμα της οικονομικής ιδεολογίας του Φρίτμαν.
Αλλά στα τέλη της δεκαετίας του '70 δυο οπαδοί του Φρίτμαν θα βρεθούν στην εξουσία: Θάτσερ και Ρέηγκαν. Περικοπές των δημοσίων δαπανών, μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, ιδιωτικοποιήσεις και απορρύθμιση της βιομηχανίας. Αποτελέσματα: ανεξέλεγκτη ανεργία κι αποτυχία του μοντέλου σε μια πιο δημοκρατική χώρα. Μόνος δρόμος, ένα σοκ: ο πόλεμος.
Η Βρετανία μετατρέπεται σε Χιλή...κι η Θάτσερ ξεπουλάει τη χώρα.
Η επέλαση της "δημοκρατίας" και της "ελευθερίας" μολύνει τον κόσμο.
Ο "τρίτος δρόμος του Γκορμπατσώφ" κι η πτώση του τείχους. Η θεραπεία-σοκ της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Γέλτσιν, "το αγόρι του Σικάγο". Ο κομμουνισμός αποχωρεί κι η νέα χούντα ανατέλλει...
Το μεγάλο πραξικόπημα κατά του Μαρξισμού, από μέσα. Ο καπιταλισμός θριαμβεύει, οι δισεκατομμυριούχοι αυξάνονται, οι φτωχοί γίνονται δισεκατομμύρια. Ο νέος εχθρός δεν μπορεί να περιμένει...
Ο καπιταλισμός αντικαθιστά την παραγωγική εργασία με το φόβο...
Η παγκόσμια επίθεση κατά της τρομοκρατίας συνδυάζεται περίφημα με την παγκόσμια επίθεση του καπιταλισμού κατά των λαών.
Το Γκουαντάναμο γίνεται το σύμβολο του σύγχρονου καπιταλισμού, για κρατούμενους κι εργαζόμενους.
Η μαζική εφαρμογή του ηλεκτροσόκ πραγματοποιείται με επιτυχία στη Βαγδάτη. Για θύματα και τηλεθεατές...πόλεμος, οικονομία, βασανιστήρια, ο καπιταλισμός της καταστροφής θριαμβεύει. Ο κόσμος απελευθερώνεται κι είναι έτοιμος να υποδουλωθεί. Αλλά χρειάζεται ο αιματοβαμμένος καπιταλισμός...η στρατιωτική βιομηχανία επιβάλεται στις τριτοκοσμικές χώρες. Ο θάνατος φέρνει τεράστια κέρδη...Όταν όλη σου η ζωή καταστρέφεται, τα συμφέροντά σου ξεπουλιούνται στο βωμό του κέρδους της ολιγαρχίας. Από τα οικονομικά πειράματα της Χιλής στη νέα τάξη της Ελλάδας. Φτώχεια, εξαθλίωση δίχως τέλος, με πρόσχημα τα χρέη και την κρίση μέχρι το θάνατό σου...
Οι αγορές, οι "φούσκες", η κατάρρευση ενός ψεύδους...η ευτυχία μέσα στη συμμορία των δολοφόνων σου...η ασύλληπτη μεταφορά του πλούτου του λαού στους βιαστές του...η ψυχολογική σου παράλυση...
Το δόγμα του σοκ για την επιβολή των καπιταλιστών πάνω στα πτώματα όσων σκέφτονται, ονειρεύονται κι αντιδρούν θα λυθεί μια για πάντα με τον μόνο τρόπο: με το αντίδοτο της παραλυσίας...στα κρεμματόρια της νέας λαϊκής δημοκρατίας. Από τους ελεύθερους, τους ανένταχτους, από αυτούς που θα αποφασίσουν να χάσουν και τη ζωή τους ως άνθρωποι κι όχι σαν ζώα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: