Περί «λαϊκής κυριαρχίας» και… συνενόχων

Του Κ. Σέρβου
Οι άνθρωποι που έχουν τηλεόραση στο σπίτι τους και παρόλο τούτο μπορούν να μιλάνε και να γράφουν με ειρμό και ηρεμία, αξίζουν το θαυμασμό. Πραγματικά δεν ξέρω πως το κάνουν. Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα στην ιστορία, που ο πολιτικός ηγέτης της ανακοίνωσε δημοψήφισμα, την επόμενη του αλλάξανε πολιτικοί ηγέτες άλλων χωρών το ερώτημα, ανακοίνωσε την ημερομηνία και τη μεθεπόμενη το πήρε πίσω με τη δικαιολογία «λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα».
Ευτυχώς για τη χώρα που αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ένας διακεκριμένος Συνταγματολόγος, γιατί στην προηγούμενη δικτατορία είχαμε κάτι αμόρφωτα ζώα. Όπως πολύ σωστά (για κάποιους) επεσήμανε, δεν γίνεται να κάνουμε εκλογές αν δεν είμαστε από πριν βέβαιοι για το αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με την ψήφο εμπιστοσύνης που μπορεί κανείς να τη δώσει εν λευκώ για να πάει κάποιος να φτιάξει κυβέρνηση, άγνωστο με ποιούς. Μετά απ’ αυτά εύκολα έρχεται ο συνειρμός «όταν οι εκλογές μπορέσουν να αλλάξουν τον κόσμο, θα γίνουν παράνομες». Μέχρι τότε, μπορείτε να πιστεύετε ότι έχετε συμμετοχή στις αποφάσεις κάθε 4 χρόνια.

Λοιπόν, άκου μαλάκα…
Ετοιμάζονται να ξαναπαίξουν το ίδιο παιχνίδι εκβιασμού για να μας πάρουν κι άλλο το κεφάλι με νέα μέτρα. Θα μας πουν πάλι τα γνωστά ότι δε θα υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν μισθοί δημοσίου και συντάξεις. Θα ξαναπούν ότι τα λεφτά τα τρώνε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ξέρω ότι θα βρουν ευήκοα ώτα ηλιθίων που θ’ αρχίζουν να καταριούνται τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Λοιπόν, άκου μαλάκα…
Αν το πρόβλημα ήταν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις, θα μπορούσαν να μην τους πλήρωναν για έναν ή και δύο μήνες και να τελείωνε το θέμα.
Παράλληλα θα διατάσσανε τις τράπεζες να μη ζητήσουν δόσεις δανείων από αυτούς που δε θα πληρωθούν. Οι τράπεζες έχουν πληρωθεί ήδη για κάθε δάνειο που έδωσαν, πρώτον από τους ληστρικούς τόκους και δεύτερον από τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που τους έδωσαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 3 χρόνια. Επίσης, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, Εταιρείες Ύδρευσης και κάθε ιδιωτική εταιρεία που παρέχει αγαθά (π.χ. τηλεπικοινωνίες) χρησιμοποιώντας δημόσια περιουσία, δε θα ζητούσαν πληρωμή λογαριασμών όσων δε θα πληρωθούν. Τέλος, θα έμπαιναν σε εφαρμογή όλα τα σχέδια κρίσεων και καταστροφών που υπάρχουν στα συρτάρια τους και θα έπρεπε να είχαν μαζέψει ένα σκασμό λεφτά για την υλοποίησή τους, καθώς κάθε χρόνο εντάσσονται στον προϋπολογισμό και παίρνουν φόρους γι’ αυτά. Από αυτά τα σχέδια θα κάλυπταν τις ανάγκες τους όσοι δε θα πληρωνόταν. 
Αυτό σημαίνει κοινωνία και Κράτος. Για να οργανώνει και να βρίσκει λύσεις. Όμως αν γινόταν αυτό, θα μάθαιναν όλοι ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις. Και τότε θα κατέρρεε το άλλοθί τους.

Λοιπόν, άκου μαλάκα…
Ξέρουμε όλοι ότι το πρόβλημα του καθεστώτος είναι οι τράπεζες. Αν δεν πάρουμε τη δόση του δανείου δε θα μπορέσουμε να τη δώσουμε ολόκληρη για να ξεπληρώσουμε τους τόκους από τα δάνεια που πήρανε σα χώρα και τα ντερλικώσανε πολιτικοί και επιχειρηματίες. Ξέρουμε ότι αν δεν πληρώσουν τις δόσεις στους διεθνείς τοκογλύφους που τους τάϊζαν τόσα χρόνια, αυτοί δε θα δανείσουν τις ελληνικές τράπεζες και τότε το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει και τη ζημιά θα την πάθουν οι υποστηρικτές και χορηγοί του καθεστώτος, οι τραπεζίτες.

Λοιπόν, άκου μαλάκα…
Ξέρουμε ότι μας έχουν βάλει σε αυτό το λούκι για να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες και ίσως παραπέρα κάποιες ευρωπαϊκές. Οπότε είναι μεγάλη κουτσαβακιά να το χρεώνουν στους εργαζόμενους. Λένε για τους δημόσιους υπαλλήλους. Υπάρχει τρόπος να κάνουν το δημόσιο υγιές και παραγωγικό. Αλλά δε θέλουν. Θέλουν να μένει εκτεθειμένο στις κατάρες των πολιτών ώστε να μπορέσουν να το ξεπουλήσουν σε εταιρείες των Μπομπολαίων, των Ψυχάρηδων και των Κοκκαλαίων. Γι’ αυτό μιλάνε για ιδιωτικές εφορίες και για ιδιωτικές εταιρείες που θα αξιολογήσουν τους υπαλλήλους του δημοσίου. Ακούω αρκετούς που βρίζουν τη «φακλάνα που δουλεύει στην τάδε δημόσια υπηρεσία και με ταλαιπωρεί». Και δεν καταλαβαίνει ο στόκος ότι αν ιδιωτικοποιηθεί η τάδε υπηρεσία, πάλι μια «φακλάνα» θα κάθεται εκεί, μόνο που θα πληρώνεται 500 ευρώ, αντί για 1.200. Χάρηκες ηλίθιε, ε; Αυτό θες, μια κούφια εκδίκηση επειδή δε μπήκες εσύ στο Δημόσιο αν και το πάλεψες. Ανθρώπινο το βρίσκω. Άκου και το υπόλοιπο, όμως. Αυτή η «φακλάνα» θα σου λέει ότι πρέπει πλέον να πληρώνεις 10 ευρώ για κάθε σου συναλλαγή με την υπηρεσία, σε κάθε υπηρεσία, για κάθε υπηρεσία. Ξέχασες τι έπαθες ηλίθιε με τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών. Γι’ αυτό θα μείνεις πάντα ηλίθιος, επειδή ξεχνάς.

Λοιπόν, άκου μαλάκα…
Μας λένε συνέχεια οι δικοί σου ότι την Ελλάδα την κατέστρεψε ο καφετζής που πουλάει 10 καφέδες την ημέρα στη γειτονιά και δεν κόβει απόδειξη ή ο τάδε μαγαζάτορας που κλέβει ΦΠΑ. Βρες μου ένα λόγο να μην το κάνει. Βρες μου κάτι που η Πολιτεία επέστρεψε στον μεροκαματιάρη από τους φόρους που του παίρνει χρόνια ολόκληρα. Πες μου έναν πολιτικό που ξεψαχνίστηκε όχι για το έσχες, αλλά για το πόθεν. Πες μου έναν μεγαλοφοροφυγά που μπήκε φυλακή. Πες μου βρε μαλάκα, γιατί από τη στιγμή που το Κράτος θεωρεί κλέφτη τον μικροεπιχειρηματία και δίνει τρόπο νομιμοποίησης στο μεγαλοφοροφυγά μέσω των περαιώσεων, να μην κρύψει κάτι και ο μικρός; Έτσι τον έμαθες κι έτσι τον υποχρέωσες να κάνει για να επιβιώσει εκείνος και να δημιουργήσεις συνενόχους εσύ.

Λοιπόν, άκου μαλάκα…
Κυνηγάνε τ’ αφεντικά σου τον εργάτη που δέχεται να δουλέψει δίχως ένσημο για να μη χάσει τη δουλειά του, αλλά ποτέ δεν τιμωρήθηκε κάποιος μεγάλος για το θάνατο ναυτεργάτη στα ναυπηγεία. Κατηγορεί το καθεστώς σου τον ιδιωτικό υπάλληλο επειδή ζητά να ζήσει αξιοπρεπώς κι όποτε τολμά να διαμαρτυρηθεί τον βαφτίζει «μέλος συντεχνίας». Τελευταία, το καθεστώς σου υποσχέθηκε την ποινή του ενός εργαζόμενου σε κάθε οικογένεια. Ούτε αυτό δε θα το καταφέρουν. Χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν δίχως καν έναν εργαζόμενο. Κι αυτό, επειδή πρέπει να σώσουν τις τράπεζες. Κι αυτή η σωτηρία απαιτεί αίμα. Δικό μας. Απαιτεί ύφεση. Απαιτεί απολύσεις και γκρέμισμα του λεγόμενου κοινωνικού κράτους. Βρήκατε και τα κάνετε. Να παρακαλάτε μόνο μην έρθουν κάποτε τούμπα τα πράγματα. Τότε θα παρακαλάτε να σωθείτε, αλλά μόνο ένα θα σου πω εκείνη τη στιγμή:

Λοιπόν, άκου μαλάκα… οι χάρες τελειώσανε. Άντε στο διάολο.

Και μια ερώτηση:

Είδε κανείς σας τον Πάγκαλο τις τελευταίες μέρες; Ανησυχώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: