Για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών

Προς:
Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Σε απάντηση του με Αρ. πρωτ.: Φ2 Ε917/ 11-7/2012 εγγράφου σας, σας γνωστοποιούμε τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας:

Οι οφειλές των συναδέλφων προς τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν μια παράμετρο της εφαρμοζόμενης, υφεσιακής, οικονομικής πολιτικής που ταλανίζει τις επιχειρήσεις τα τελευταία 3 χρόνια, οφειλές που δημιουργούν συνέπειες πρώτα και κύρια στους ίδιους τους συναδέλφους και στις οικογένειές τους, αφού αφορούν στους κρίσιμους τομείς της σύνταξης και κυρίως της υγείας.
Τα χρέη πρέπει να παγώσουν ως το τέλος της οικονομικής κρίσης, ως συνέπεια της οικονομικής κατάστασης της χώρας και να ισχύσουν κανονικά οι τρέχουσες οφειλές προς τα Ταμεία, μειωμένες κατά 15%.
Να διαγραφούν όλες οι παράλογες προσαυξήσεις και τα πρόστιμα στο 100%.

Να προβλεφθεί πάγια ρύθμιση, για όσους, μόνο, επιθυμούν και μπορούν να αποπληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα – «παγωμένα» – χρέη τους, με ποσό δόσης που θα κατατίθεται παράλληλα με την τρέχουσα εισφορά, σύμφωνα με την πρόταση του ασφαλισμένου.

Η κατάταξη σε κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες να επεκταθεί στα 5 χρόνια και να δοθεί η δυνατότητα επιλογής κατώτερης κατηγορίας πλέον των δύο, σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς προϋποθέσεις.

Τα βιβλιάρια υγείας να θεωρηθούν για όλους τους ασφαλισμένους.
Για την Ομοσπονδία μας, η άμεση θεώρηση τους ήταν και είναι ανεξάρτητη από ενδεχόμενες οφειλές προς τα Ταμεία, όπως και γενικότερα πιστεύουμε στην αποσύνδεση της υγείας από τα ασφαλιστικά Ταμεία, θέση την οποία ελπίζουμε, κάποτε να ενστερνιστεί και η Συνομοσπονδία, αν θέλουμε δωρεάν, δημόσια υγεία και όχι χρηματοδοτούμενη από τους ασφαλισμένους.

Για όσους οφειλέτες βρίσκονται ή θα βρεθούν στο όριο συνταξιοδότησης, να υπολογίζεται το ποσό της οφειλής τους, σαν να έχει αποπληρωθεί – δηλαδή να υπολογίζονται όλα τα χρόνια ασφάλισης για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης. Έπειτα, το Ταμείο σε συνεννόηση με τον ασφαλισμένο, να ρυθμίζει το ποσό που θα παρακρατείται, τμηματικά, έως την αποπληρωμή της οφειλής. Για τη δυνατότητα συνταξιοδότησης να καταργηθεί το όριο οφειλής των 15.000€ και φυσικά, κάθε είδους προσαύξηση.

Να αρθεί κάθε ποινική δίωξη για ασφαλιστικές οφειλές.                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια: